U Višegradu počelo Prvenstvo Srpske u šahu

08.12.2022.

U Višegradu je danas počelo Prvenstvo Republike Srpske u šahu koje je okupilo tridesetak učesnika.

Prvenstvo je otvorio načelnik opštine Mladen Đurević koji je istakao da je Višegrad prepoznao značaj šahovskog turnira i pomogao ovu manifestaciju.

„Ove godine se obilježava i 30 godina postojanja Šahovskog saveza Republike Srpske i tim je zadovoljstvo veće da u Višegradu ugostimo ljubitelje šaha i da grad pokaže da može biti dobar domaćin“, naglasio je Đurević.

On je povukao prvi potez na šampionatu i poželio sreću svim učesnicama.

Glavni sudija na ovom takmičenju Vlado Stojanović napomenuo je da je Prvenstvo okupilo najbolje šahiste predvođene sa dva velemajstora Republike Srpske – osmostrukim olimpijskim reprezentativcem Daliborom Stojanovićem iz Bijeljine i višestrukim šampionom Miodragom Savićem iz Zvornika, te najboljim igračem regije, fide majstorom Vladimirom Bilićem.

Učesnik turnira Vladimir Bilić je rekao da je održavanje šampionata u šahu važno za Višegrad zbog toga što je ovo grad sporta i turizma i doprinosi njegovoj daljoj afirmaciji.

„Očekujem dobru igru i plasman među tri nagrađena takmičara“, istakao je Bilić.

Učesnik turnira velemajstor Miodrag Savić rekao je da je redovan učesnik šampionata i da očekuje dobre partije.

„Drago mi je što se šampionat ove godine održava u Višegradu. Ima dosta dobrih igrača i mladih talentovanih igrača“, poručio je Savić.

Učesnik turnira Sofija Mimić, koja ima 14 godina rekla je da je prvi put u Višegradu i da očekuje dobro iskustvo.

Šahisti će igrati sedam kola po švajcarskom sistemu, 90 minuta po igraču, sa dodatkom od 30 sekundi po potezu, a turnir će biti rejtingovan za FIDE rang-listu. Fond šampionata iznosi 3.500 KM.

Organizator takmičenja je Šahovski savez Republike Srpske, a pokrovitelj opština Višegrad.

Prvenstvo Republike Srpske u šahu biće završeno u nedelju, 11. decembra, dodjelom nagrada i priznanja najboljim učesnicima.

SRNA