Saopštenje za javnost JPVIK „15.april“

19.09.2019.

Poštovani potrošači,

S obzirom na veliko interesovanje i povećane panike građana, obavještavamo vas da su, nakon ispitivanja koja nikada do sada nisu rađena u višegradskoj opštini, stigli zvanični rezultati od Instituta za javno zdravstvo. Nalaz je potvrdio preliminarne rezultate da izmjerene vrijednosti prisustva pojedinih supstanci nisu u granicama referentnih vrijednosti. Od svih ispitanih supstanci, nalaz je pokazao da se jedan element, tačnije živa (Hg), nalazi izvan granica. Mi iz Vodovoda smo trenutno reagovali po prijemu preliminarnih rezultata dana 13. 09. ’19. i izolovali sve moguće izvore dalje kontaminacije vode, preduzeli sve raspoložive mjere da ne dođe do nekih neželjenih posljedica kod građana, dali obavještenje putem medija da se voda može koristiti u sanitarne svrhe i sve svoje aktivnosti preusmjerili na rješavanje problema, koji se pojavio na našem bazenu za vodu u naselju Okolišta. Ponavljamo da se prisustvo žive u vodi za piće, koja se koristila još od ’60-tih godina, nikada do sada nije ispitivala.

Dana 30. 08. 2019. godine smo vršili redovna i standardna ispitivanja vode, koje smo u obavezi da sprovodimo, radi zdravlja i sigurnosti naših potrošača. Ova ispitvanja su se odnosila na bakteriološko i zdravstveno stanje vode za piće. Rezultati ovih ispitivanja su stigli redovnom procedurom i pokazali da je voda za piće bakteriološki i zdravstveno ispravna. Paralelno sa ovim ispitivanjima smo izvršili i dodatno ispitivanje vode na fizičko i hemijsko stanje vode, tačnije na prisustvo 5 metala, po naredbi Uprave preduzeća JPViK „15. april“, jer se do sada nikada nije vršila ovakva analiza vode.

Nakon toga, dana 13. 09. ’19. godine oko 14 časova nam je telefonski javljeno iz Instituta, a oko 14 i 30 h su stigli i prvi preliminarni rezultati da prisustvo jednog od ispitanih metala tj. žive (Hg) nije u granicama referentne vrijednosti prema Pravilniku o zdravstvene ispravnosti vode na bazenu za vodu u naselju Okolišta.

Reagovali smo po ovom saznanju i zajedno sa inspektorima za javno zdravstvo i našim lokanim inspektorima koordinisali i sproveli sve mjere za zaštitu građana i otklanjanje ovog problema.

Do saznanja o stanju vode su radila dva izvorišta. Treći je bio isključen, jer su dva izvorišta bila dovoljna za redovno vodosnabdijevanje. Odmah smo isljučili oba izvorišta iz sistema i ispustili svu vodu iz pomenutog objekta, zatim detaljno očistili i sporni i ostale bazene na lokalitetu Okolišta, očistili krug oko svih bazena i uključili treće izvorište u sistem, jer je ono bilo izolovano u istraživanjima u vrijeme istraživanja i nije moglo biti kontaminirano. Paralelno sa ovim aktvnostima, odmah po primitku nepotvrđenih rezultata smo dali zvanično obavještenje za građane putem elektronskih medija i putem radija i ta vijest je aktivna i sada. U pomenutom obraćanju smo skrenuli pažnju da se voda koristi u sanitarne svrhe do daljnjeg i da bi moglo doći do kratkotrajnog prekidanja u vodosnabdijevanju zbog kvara. Pored toga, obavijestili smo i veće institucije koje su na cjevovodu bazena iz naselja Okolišta, kao i Opštinu i Stanicu policije. U ovom obraćanju nismo iznosili detalje analize, jer su informacije u tom momentu bile nepotvrđene, preliminarne i nezvanične. Zvaničan nalaz je stigao 19.09.’19. godine i odmah smo iznijeli pojedinosti o dešavanjima iz prethodnog perioda.

Nakon ovih mjera zaštite građanstva, Uprava JKPViK „15. april“ a.d. Višegrad je izdala naredbu da se ispita kompletno vodosnabdijevanje u Višegradu, koje ide preko javnog vodovoda na iste reagense, kao i u prethodnom slučaju. Rezultate ovih ispitivanja očekujemo u što kraćem roku i biće iznijeti u javnosti, čim budu dostupni.

Ovim putem molimo građane da ostanu mirni i dostojanstveni u ovom trenutku, koji nije dobar ni za koga, osim onih koji su plasirali neke lažne i netačne informacije.Naime, u javnosti su se pojavili netačni podaci i rezultati putem medija iz pojedinih političkih stranaka i tzv. lažnih profila na društvenim mrežama, što je izazvalo veliku pometnju i strah kod građana. Na te paušalne informacije i na prevare građani ne treba da nasjedaju, jer su ih objavili nestručne osobe, koje nisu kompetentne da tumače rezultate ispitivanja. Pomenute individue su, vodeći se zlobom i svojom ličnom zavisti i ljubomorom, netačno iznijeli i nestručno tumačili podatke koje su negdje načuli i na taj način izazvali veliku paniku i bespotrebnu ljutnju građana.

Imajte strpljenja i razumjevanja za problem u kom smo se našli u ovom momentu, dok se postupak ispitivanja ne završi. Nakon toga ćemo objaviti nove informacije.

Unaprijed zahvalni,

Uprava JPViK „15. april“ A.D. Višegrad