Саопштење за јавност ЈПВИК „15.април“

19.09.2019.

Поштовани потрошачи,

С обзиром на велико интересовање и повeћане панике грађана, обавјeштавамо вас да су, након испитивања која никада до сада нису рађена у вишеградској општини, стигли званични резултати од Института за јавно здравство. Налаз је потврдио прелиминарне резултате да измјерене вриједности присуства појединих супстанци нису у границама референтних вриједности. Од свих испитаних супстанци, налаз је показао да се један елемент, тачније жива (Hg), налази изван граница. Ми из Водовода смо тренутно реаговали по пријему прелиминарних резултата дана 13. 09. ’19. и изоловали све могуће изворе даље контаминације воде, предузели све расположиве мјере да не дође до неких нежељених посљедица код грађана, дали обавјештење путем медија да се вода може користити у санитарне сврхе и све своје активности преусмјерили на рјешавање проблема, који се појавио на нашем базену за воду у насељу Околишта. Понављамо да се присуство живе у води за пиће, која се користила још од ’60-тих година, никада до сада није испитивала.

Дана 30. 08. 2019. године смо вршили редовна и стандардна испитивања воде, које смо у обавези да спроводимо, ради здравља и сигурности наших потрошача. Ова испитвања су се односила на бактериолошко и здравствено стање воде за пиће. Резултати ових испитивања су стигли редовном процедуром и показали да је вода за пиће бактериолошки и здравствено исправна. Паралелно са овим испитивањима смо извршили и додатно испитивање воде на физичко и хемијско стање воде, тачније на присуство 5 метала, по наредби Управе предузећа ЈПВиК „15. април“, јер се до сада никада није вршила оваква анализа воде.

Након тога, дана 13. 09. ’19. године око 14 часова нам је телефонски јављено из Института, а око 14 и 30 h су стигли и први прелиминарни резултати да присуство једног од испитаних метала тј. живе (Hg) није у границама референтне вриједности према Правилнику о здравствене исправности воде на базену за воду у насељу Околишта.

Реаговали смо по овом сазнању и заједно са инспекторима за јавно здравство и нашим локаним инспекторима координисали и спровели све мјере за заштиту грађана и отклањање овог проблема.

До сазнања о стању воде су радила два изворишта. Трећи је био искључен, јер су два изворишта била довољна за редовно водоснабдијевање. Одмах смо исључили оба изворишта из система и испустили сву воду из поменутог објекта, затим детаљно очистили и спорни и остале базене на локалитету Околишта, очистили круг око свих базена и укључили треће извориште у систем, јер је оно било изоловано у истраживањима у вријеме истраживања и није могло бити контаминирано. Паралелно са овим актвностима, одмах по примитку непотврђених резултата смо дали званично обавјештење за грађане путем електронских медија и путeм радија и та вијест је активна и сада. У поменутом обраћању смо скренули пажњу да се вода користи у санитарне сврхе до даљњег и да би могло доћи до краткотрајног прекидања у водоснабдијевању због квара. Поред тога, обавијестили смо и веће институције које су на цјевоводу базена из насеља Околишта, као и Општину и Станицу полиције. У овом обраћању нисмо износили детаље анализе, јер су информације у том моменту биле непотврђене, прелиминарне и незваничне. Званичан налаз је стигао 19.09.’19. године и одмах смо изнијели појединости о дешавањима из претходног периода.

Након ових мјера заштите грађанства, Управа ЈКПВиК „15. април“ а.д. Вишеград је издала наредбу да се испита комплетно водоснабдијевање у Вишеграду, које иде преко јавног водовода на исте реагeнсе, као и у претходном случају. Резултате ових испитивања очекујемо у што краћем року и биће изнијети у јавности, чим буду доступни.

Овим путем молимо грађане да остану мирни и достојанствени у овом тренутку, који није добар ни за кога, осим оних који су пласирали неке лажне и нетачне информације.Наиме, у јавности су се појавили нетачни подаци и резултати путем медија из појединих политичких странака и тзв. лажних профила на друштвеним мрежама, што је изазвало велику пометњу и страх код грађана. На те паушалне информације и на преваре грађани не треба да насједају, јер су их објавили нестручне особе, које нису компетентне да тумаче резултате испитивања. Поменуте индивидуе су, водећи се злобом и својом личном зависти и љубомором, нетачно изнијели и нестручно тумачили податке које су негдје начули и на тај начин изазвали велику панику и беспотребну љутњу грађана.

Имајте стрпљења и разумјевања за проблем у ком смо се нашли у овом моменту, док се поступак испитивања не заврши. Након тога ћемо објавити нове информације.

Унапријед захвални,

Управа ЈПВиК „15. април“ А.Д. Вишеград