Promovisana knjiga „Sjećanja“

17.05.2019.

U višegradskom Domu kulture sinoć je promovisana knjiga „Sjećanja“ Jovanke Đurović, memoari dokumentovani fotografijama i sjećanjima na drage i bliske ljude koji su obilježili njen i život Višegrada.

Đurovićeva je rekla da je ovom knjigom htjela da mladim naraštajima prikaže događaje i ljude koji su nekad živjeli u ovom gradu.

„Glavni junaci mojih memoara su moji najbliži, a to su moja dva brata Novak i Ilija, kao i moja svekrva Jovanka, baka moje djece koja je bila ćerka Ljubomira Popovića, prvog učitelja Ive Andrića. Pričala mi je da su se ona i njena sestra družile sa Andrićem, izlazile na mjesta gdje su se skupljali mladi, a Andrić je izuzetno poštovao njihovog oca i svog učitelja Ljubomira Popovića“, istakla je Đurovićeva.

Ona je navela i da je Ljubomir Popović imao sestru Pejku koja se udala na selu, da je bila veoma obrazovana u to vrijeme, mnogo čitala i da je za miraz donijela pun kovčeg knjiga.

Profesorica Divna Vasić kazala je da su „Sjećanja“ sastavljena od vrijednih porodičnih priča sa dosta podataka i dokumenata koje svjedoče o jednom davnom i zaboravljenom vremenu, kao i o ugledu i značaju porodica Popović, Đurović i Krndija.

„Jovankina djeca Saša i Danka su direktni krvni potomci Ljubomira Popovića. To je jedna ugledna višegradska porodica intelektualaca koja je ostavila veliki trag krajem 19. i početkom 20. vijeka“, smatra Vasićeva.

Ona je dodala i da je ova knjiga omaž porodici Krndija iz Glamoča iz koje Jovanka potiče i žal za izgubljenim zavičajem koji je htjela da pretoči u Višegrad.

Autorkin sin Saša Đurović rekao je da ova knjiga veoma značajna za njihovu porodicu, jer je njegova majka našla zadovoljstvo u tome da zabilježi neke stvari do sada nepoznate ovoj porodici, a koja je kroz istoriju ostavila značajan trag u Višegrad.