Prijem za predstavnike Matematičkog kampa

29.05.2023.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević razgovarao je danas sa predstavnicima „Matematičkog kampa“ koji je održan u ovom mjestu, a koji je okupio oko 80 talentovanih srednjoškolaca koji prednjače u znanju iz matematike i fizike.

Prijemu u Gradskoj kući u Višegradu prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Vukojević i predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Mladen Pjevčević, te izvršni direktor za proizvodnju preduzeća „He na Drini“ Darko Andrić.

Načelnik Višegrada pohvalio je učesnike kampa, te najavio realizaciju zajedničkih projekata koji se tiču obrazovanja i podrške opstanku mladih na ovim prostorima.

„Razgovarali smo o strateškom dokumentu – Omladinska politika Višegrada, a Omladinski savez Republike Srpske se ponudio da bude konsultant na izradi tog dokumenta, gdje će biti uključeno lokalno i republičko rukovodstvo, a prije svega mladi“, istakao je Đurević.

Poslanik Vukojević izrazio je zadovoljstvo što je lokalna zajednica prepoznala potrebe mladih, te istakao da je ovo idealna prilika da se upoznaju i razmijene iskustva u matematičkom znanju.

„Bitno je da kroz ovakve projekte omladinskih zajednica, iz Višegrada ode pozitivna slika u region, kako se ova lokalna uprava brine za mlade, posebno kada je u pitanju njihovo obrazovanje“, naglasio je Vukojević.

On je napomenuo da je razgovarano i o saradnji Omladinskog savjeta Republike Srpske sa opštinom Višegrad, o pozicioniranju mladih Višegrađana u strukturama Omladinskog saveza Srpske, posebno onih koji su aktivni i koji su pokazali sposobnost da odgovore svim izazovima.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Pjevčević rekao je da je analizirana organizacija Drugog matematičkog kampa u Višegradu, te ukazao na promociju mladih talentovanih učenika.

„Dogovorena je saradnja srednjih škola iz Višegrada, Banjaluke i Prijedora. Ujedno dogovaramo organizaciju Trećeg matematičkog kampa za narednu godinu, koji će biti održan u Višegradu“, pojasnio je Pjevčević.

U Višegradu je proteklog vikenda održan trodnevni „Matematički kamp“ u organizaciji Omladinskog savjeta mladih Republike Srpske u koordinaciji sa Savjetom mladih Višegrada.

Osim rješavanja matematičkih zadataka, bilo je organizovano i druženje na atraktivnim turističkim lokacijama Višegrada.

Podršku u organizaciji „Matematičkog kampa“ pružili su opština Višegrad i preduzeće „Hidroelektrane na Drini“.

SRNA