Predstavljeno stvaralaštvo Milutina Bojića

06.07.2017.

U Andrićevom institutu predstavljeno je stvaralaštvo pjesnika, dramskog pisca, književnog kritičara i pozorišnog recenzenta Milutina Bojića, povodom obilježavanja 100 godina od njegove smrti i 125 godina od njegovog rođenja.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić rekao je da su tri stogodišnjice vezane za Bojića i 125 godina od njegovog rođenja.

„Umro je u Solunu sa svojih 25 godina života. Simbolično izgleda njegov rođendan, rođen je 7. maja između Đurđevdana i Markovdana, a umro je na Mitrovdan, što metaforično traje jedno hajdučko ljeto“, rekao je Delić o autoru „Plave grobnice“.

On je naglasio da je Bojić veliki pjesnik i da je ispjevao nacionalnu pjesmu koja je ostala pjesma jednog naroda, a posebno vezana za Prvi svjetski rat i za stradanje.

„Povod je najstrašnija sahrana koja se zna u novijoj istoriji evropskih naroda. Srbi su jedini narod koji je slagao svoje mrtve, na obalama Jonskog mora i sahranjivani su tako što su odvoženi i spuštani u more. On je ispevao tu pesmu u groznici jer se znalo da su mu dani izbrojani“, naveo je Delić.

On je istakao da je Bojić bio čovjek čudesnog stvaralačkog potencijala i čudesnih ostvarenja.

„Čovjek koji je imao 124 pozorišne recenzije, dvije knjige poezije lirske, dva epa, čovjek koji je imao sedam drama i nevjerovatan opus, za nekoga koji je sa 25 godina završio svoj život“, dodao je Delić.

Delić je za Bojića rekao da je bio obrazovan čovjek, prevodio je sa francuskog, njemačkog jezika, odlično poznavao Ničea i Šopenhauera, a prevodio je i sa italijanskog, bugarskog, engleskog jezika.

Književni kritičar Želimir Nikčević rekao je da je Bojić pjesnik fascinantne snage i imaginacije i da poslije stotinu godina njegovi stihovi i rečenice zvuče aktuelno.

SRNA