Otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji

29.08.2019.

Izložba radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji u Višegradu otvorena je u Gradskoj galeriji u tom gradu.

Likovna kolonija koja se održava ove sedmice u Višegradu, okupila je dvadesetak učesnika iz Srbije, BiH, Francuske i Kanade.

Direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak rekao je sinoć da je kolonija okupila eminentna imena slikarstva i mlade talentovane umjetnike.

„Prezadovoljan sam ovogodišnjom izložbom, kao i radovima Foto-kluba `Višegrad` koji su upratili svaki korak same izložbe“, istakao je Tuševljak.

On je naveo da učesnici kolonije posjetili likovnu koloniju u Mileševi sa kojom je uspostavljena međudržavna saradnja, te izrazio uvjerenje da je to početak jedne plodonosne saradnje koja će dati rezultate u narednom periodu.

Akademski vajar Jelena Božović Đorđević rekla je da se u svojim radovima oslanja na djela Ive Andrića i njegove fiktivne likove.

„Prošle godine sam radila trodimenzionalnu skulpturu Salka Ćorkana, a ove godine sam odabrala da uradim reljef sa istim motivom, ali sa posljednjom scenom gdje završava život na mostu i doživljava neopisivu lakoću postojanja“, navela je Đorđevićeva.

Vajar Vukašin Milović iz Beograda rekao je da je prvi put u Višegradu i da je oduševljen njegovom prirodom i ljudima, kao i samom likovnom kolonijom.

„Umjetnici su opravdali očekivanja, jer su napravili kvalitetna djela. Na koloniji sam izlagao gvozdenu ploču na kojoj je urezan crtež sa brusilicom“, naveo je Milović.

Član Foto-kluba „Višegrad“ Janko Samouković istakao je da ova sekcija drugu godinu zaredom učestvuje na likovnoj koloniji.

„Na koloniji je izložena i jedna moja fotografija, a nadam se da će u budućnosti ostati fotografije koje će služiti za neke naredne likovne kolonije“, rekao je Samouković.

Likovna kolonija biće zatvorena sutra.

SRNA