Отворена изложба радова насталих на ликовној колонији

29.08.2019.

Изложба радова насталих на Међународној ликовној колонији у Вишеграду отворена је у Градској галерији у том граду.

Ликовна колонија која се одржава ове седмице у Вишеграду, окупила је двадесетак учесника из Србије, БиХ, Француске и Канаде.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак рекао је синоћ да је колонија окупила еминентна имена сликарства и младе талентоване умјетнике.

„Презадовољан сам овогодишњом изложбом, као и радовима Фото-клуба `Вишеград` који су упратили сваки корак саме изложбе“, истакао је Тушевљак.

Он је навео да учесници колоније посјетили ликовну колонију у Милешеви са којом је успостављена међудржавна сарадња, те изразио увјерење да је то почетак једне плодоносне сарадње која ће дати резултате у наредном периоду.

Академски вајар Јелена Божовић Ђорђевић рекла је да се у својим радовима ослања на дјела Иве Андрића и његове фиктивне ликове.

„Прошле године сам радила тродимензионалну скулптуру Салка Ћоркана, а ове године сам одабрала да урадим рељеф са истим мотивом, али са посљедњом сценом гдје завршава живот на мосту и доживљава неописиву лакоћу постојања“, навела је Ђорђевићева.

Вајар Вукашин Миловић из Београда рекао је да је први пут у Вишеграду и да је одушевљен његовом природом и људима, као и самом ликовном колонијом.

„Умјетници су оправдали очекивања, јер су направили квалитетна дјела. На колонији сам излагао гвоздену плочу на којој је урезан цртеж са брусилицом“, навео је Миловић.

Члан Фото-клуба „Вишеград“ Јанко Самоуковић истакао је да ова секција другу годину заредом учествује на ликовној колонији.

„На колонији је изложена и једна моја фотографија, а надам се да ће у будућности остати фотографије које ће служити за неке наредне ликовне колоније“, рекао је Самоуковић.

Ликовна колонија биће затворена сутра.

СРНА