Organizovano besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi

18.05.2022.

U Višegradu je danas organizovana akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta.

Sekretar u višegradskom Crvenom krstu Slavica Marković rekla je da je cilj današnje akcije preventivno djelovanje i rano otkrivanje bolesti i da je akcija bila veoma posjećena.

„Šećerna bolest se u više od polovine slučajeva otkriva kada je već hronična, pa je zbog toga preventivno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska veoma značajno“, istakla je Markovićeva.

Na besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska mahom su se odazvali stariji sugrađani, ali je bilo i mlađih koji su htjeli provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Ona je naglasila da su volonteri vršili distribuciju markica za građanstvo i da će prikupljena sredstva upotrijebiti za nabavku prehrambenih paketa za socijalno ugrožene porodice.

„Crveni krst Republike Srpske je raspisao konkurs za izradu likovnih i literarnih radova o temi `30 godina humanosti`“, napomenula je Markovićeva.

Organizatori današnje akcije su višegradska Opštinska organizacija Crvenog krsta i volonteri ove organizacije.

SRNA