Održano Svetosavsko veče

26.01.2017.

U Domu kulture Višegrad održano je tradicionalno „Svetosavsko veče“, u okviru koga su svoje pjesme predstavili članovi književnog kluba „Miloš Vidaković“ iz Rudog i članovi Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ iz Višegrada.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da je ovo tradicionalno Svetosavsko veče i da se na ovaj način njeguje srpska kultura i tradicija.

„Veče je dalo podrstrek mladim ljudima da čitaju i pišu, a knjige su dragi prijatelji iz kojih se može mnogo naučiti“, dodala je Mijatovićeva.

Predsjednik Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ iz Višegrada Slavko Heleta rekao je da je na ovoj svečanosti Društvo obilježilo deset godina uspješnog rada.

„Za proteklih deset godina kroz društvo je prošlo 35 pjesnika koji su objavili svojim sredstvima više od 70 knjiga“, istakao je Heleta.

Heleta je podsjetio da je uz pomoć Opštine Višegrad ovo Društvo objavilo dva zbornika.

Predsjednik Književnog kluba „Miloš Vidaković“ iz Rudog Radomir Jagodić rekao je da je zadovoljstvo biti na ovom druženju, posebno kada se piše i govori srpskim jezikom i kada imate priliku da vas ljudi čuju i vide.

On je istakao da ovaj klub ima deset članova, koji su objavili knjige, a nekolicina je dobila brojne nagrade.

U muzičkom dijelu pograma, nastupila je učenica prvog razreda Ekonomske škole u Višegradu Anđela Kojić, koja se predstavila pjesmom „Ko udara tako pozno“.

U okviru programa, Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ proglasila je najaktivnije čitaoce u 2016. godini, a to su Aleksa Savić, Anđela Janković, Radmila Tanasković i Ana Šiniković.

Organizatori ovog programa su Srpsko prosvjetno i kulturnu društvo „Prosvjeta“ Višegrad, Narodna biblioteka „Ivo Andrić“, Dom kulture, Srednja škola „Ivo Andrić“ i Društvo ljubitelja pisane riječi „Most“ Višegrad.

SRNA