Одржано Светосавско вече

26.01.2017.

У Дому културе Вишеград одржано је традиционално „Светосавско вече“, у оквиру кога су своје пјесме представили чланови књижевног клуба „Милош Видаковић“ из Рудог и чланови Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ из Вишеграда.

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић рекла је да је ово традиционално Светосавско вече и да се на овај начин његује српска култура и традиција.

„Вече је дало подрстрек младим људима да читају и пишу, а књиге су драги пријатељи из којих се може много научити“, додала је Мијатовићева.

Предсједник Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ из Вишеграда Славко Хелета рекао је да је на овој свечаности Друштво обиљежило десет година успјешног рада.

„За протеклих десет година кроз друштво је прошло 35 пјесника који су објавили својим средствима више од 70 књига“, истакао је Хелета.

Хелета је подсјетио да је уз помоћ Општине Вишеград ово Друштво објавило два зборника.

Предсједник Књижевног клуба „Милош Видаковић“ из Рудог Радомир Јагодић рекао је да је задовољство бити на овом дружењу, посебно када се пише и говори српским језиком и када имате прилику да вас људи чују и виде.

Он је истакао да овај клуб има десет чланова, који су објавили књиге, а неколицина је добила бројне награде.

У музичком дијелу пограма, наступила је ученица првог разреда Економске школе у Вишеграду Анђела Којић, која се представила пјесмом „Ко удара тако позно“.

У оквиру програма, Народна библиотека „Иво Андрић“ прогласила је најактивније читаоце у 2016. години, а то су Алекса Савић, Анђела Јанковић, Радмила Танасковић и Ана Шиниковић.

Организатори овог програма су Српско просвјетно и културну друштво „Просвјета“ Вишеград, Народна библиотека „Иво Андрић“, Дом културе, Средња школа „Иво Андрић“ и Друштво љубитеља писане ријечи „Мост“ Вишеград.

СРНА