Održano predavanje o prevenciji karcinoma dojke

25.10.2023.

Rano dijagnostifikovanje raka dojke omogućava oboljeloj da se izliječi zbog čega je neophodno raditi na podizanju svijesti preventivnih pregleda, istaknuto je večeras u Višegradu na predavanju o prevenciji ove bolesti.

Specijalista opšte hirurgije i supspecijalista onkologije Nenad Lalović rekao je da je rad na podizanju svijesti žena o preventivnim pregledima obaveza svih, prije svega zdravstvenih radnika.

Lalović je istakao da to, nažalost, na ovim prostorima nije praksa i da se pacijentkinje javljaju u stadijumu kada je prilično kasno i kada je teže da se izliječi.

„Nadam se da ćemo ovakvim predavanjima i drugim aktivnostima uspjeti da podignemo svijest žena da se javljaju na preventivne preglede kako bismo bolest otkrili na vrijeme“, naveo je Lalović.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da ova zdravstvena ustanova organizuje preventivne preglede s ciljem ranog otkrivanja različitih bolesti.

Prema njenim riječima, više od 90 odsto žena koje imaju rak dojke može se izliječiti ukoliko se dijagnoza postavi u ranom stadijumu, a mamografija je jedna od najpouzdanijih dijagnostičkih metoda.

„Dom zdravlja Višegrad je zbog toga organizovao za sugrađanke starije od 40 godina besplatni mamografski pregled, uz prethodno zakazivanje“, navela je Đurovićeva.

Organizator predavanja, povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, jeste Aktiv žena SNSD-a Višegrad, u saradnji sa opštinskim Domom zdravlja i Univerzitetskom bolnicom u Foči.

SRNA