Одржано предавање о превенцији карцинома дојке

25.10.2023.

Рано дијагностификовање рака дојке омогућава обољелој да се излијечи због чега је неопходно радити на подизању свијести превентивних прегледа, истакнуто је вечерас у Вишеграду на предавању о превенцији ове болести.

Специјалиста опште хирургије и супспецијалиста онкологије Ненад Лаловић рекао је да је рад на подизању свијести жена о превентивним прегледима обавеза свих, прије свега здравствених радника.

Лаловић је истакао да то, нажалост, на овим просторима није пракса и да се пацијенткиње јављају у стадијуму када је прилично касно и када је теже да се излијечи.

„Надам се да ћемо оваквим предавањима и другим активностима успјети да подигнемо свијест жена да се јављају на превентивне прегледе како бисмо болест открили на вријеме“, навео је Лаловић.

Директор Дома здравља Вишеград Снежана Ђуровић рекла је да ова здравствена установа организује превентивне прегледе с циљем раног откривања различитих болести.

Према њеним ријечима, више од 90 одсто жена које имају рак дојке може се излијечити уколико се дијагноза постави у раном стадијуму, а мамографија је једна од најпоузданијих дијагностичких метода.

„Дом здравља Вишеград је због тога организовао за суграђанке старије од 40 година бесплатни мамографски преглед, уз претходно заказивање“, навела је Ђуровићева.

Организатор предавања, поводом мјесеца борбе против карцинома дојке, јесте Актив жена СНСД-а Вишеград, у сарадњи са општинским Домом здравља и Универзитетском болницом у Фочи.

СРНА