Održana praktična obuka za malinare

16.03.2018.

U Višegradu je u okviru zimske škole za malinare održana praktična obuka za proljetne radove u malinjacima u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predstavnik Ministarstva Dragan Bejatović rekao je da su proizvođači upoznati o praktičnim radovima u malinjaku kroz dva predavanja, te da je u prvom tema bila klimatske promjene, jer je to jedan od problema sa kojima se susreću malinari na ovom području.

„Na drugom predavanju radili smo zaštitu i đubrenje. To su dvije stavke na koje moramo da obratimo pažnju na tim predavanjima, kao i orijentacione programe ishrane i zaštite radi što boljeg kvalitet maline i što boljih malinjaka“, dodao je Bejatović.

On je istakao da proizvođači mogu da nauče ono što je do sada nauka rekla o proizvodnji ove kulture i dodao da na području opštine Višegrad ima dobrih malinara i malinjaka.

„Potrebno je iskustvo, mnogo rada i učenja, pogotovo što se tiče ishrane i zaštite, jer svake godine dolaze nova, bolja đubriva i bolji preparati“, poručio je Bejatović.

SRNA