Odbornici većine ne prihvataju dalji razvoj Andrićgrada

11.05.2022.

Odbornici većine Skupštine opštine Višegrad, njih 11, na današnjem zasjedanju nisu prihvatili tačku dnevnog reda koja je predstavljala tehnički preduslov za dalje ulaganje u razvoj Andrićgrada.

Radi se o prijedlogu odluke o usvajanju aneksa dva ugovora o osnivanju „Andrićgrada“ koja je prihvaćena i uvrštena na Kolegijumu Skupštine opštine Višegrad, ali je tokom zasjedanja sjednice povučena.

Na sjednicu je došao i predstavnik Vlade u Skupštini Andrićgrada Dalibor Panić, koji je i pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine i turizma, kako bi dao pojašnjenja u vezi sa odlukom, ali mu nije dozvoljeno obraćanje.

Panić je rekao novinarima da su odbornici skupštinske većine našli za shodno da skinu tačku sa dnevnog reda koja je predstavljala tehnički preduslov za dalje ulaganje u razvoj Andrićgrada.

„Očigledno da je riječ o političkoj odluci i u prilog tome ide činjenica da je bilo prisutno izričito protivljenje da se obratim i da obrazložim o čemu se radi. Ovim se neće zaustaviti ulaganje. Vlada Republike Srpske neće da zaustavi svoje interesovanje za Andrićgrad, ali će ono biti značajno usporeno“, naglasio je Panić.

On kaže da nije očekivao da odluka neće biti prihvaćena.

„Bio sam ovdje prije nekoliko godina, obrazložio i prošli put je jednoglasno podržana takva odluka. Veliko interesovanje za Andrićgrad postoji i u Banjaluci i u svim drugim gradovima, tako da mi nije jasan potez odbornika u Skupštini opštine Višegrad“, naveo je Panić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da grupa odbornika nije podržala da se tačka vezana za Andrićgrad nađe na dnevnom redu, a na Kolegijumu za zakazivanje sjednice su podržali tu tačku dnevnog reda.

„Predstavniku Vlade u Skupštini Andrćgrada nisu dozvolili da se obrati Skupštini opštini Višegrad i samim tim objasni potrebu za donošenje ovakve odluke. Jedna sramna situacija za Skupštinu opštine Višegrad“, istakao je Đurević.

On kaže da su u prethodnim godinama sve odluke za Andrićgrad donosili jednoglasno, pa se nadao da će tako biti i ovaj put, međutim 11 odbornika je bilo protiv, što je veliki minus za sve njih, a ovim je mnogo otežano dalje ulaganje u Andrićgrad.

Šef Kluba odbornika SNSD Darko Andrić rekao je da odbornici skupštinske većine nisu dozvolili da se tačka u vezi sa daljim razvojem Andrićgrada nađe na dnevnom redu, a nisu dozvolili ni da se predstavnik Vlade Republike Srpske obrati.

„Do sada se tako nešto nije desilo. Svima su puna usta lažne podrške i želje da se nastavi razvoj Andrićgrada i Višegrada, a danas smo vidjeli šta oni žele – da blokiraju Višegrad, Andrićgrad i život svih građana ove opštine“, rekao je Andrić.

On ističe da će ovakva situacija otežati razvoj turističke sezone, pa će umjesto usvojenih odluka koje će donositi prosperitet i napredak Višegrada imati destruktivnu skupštinsku većinu koja iz zasjedanja u zasjedanje donosi katastrofalne odluke.

„Nećemo dozvoliti da nastave sa takvim radom, maksimalnim naporima ćemo se boriti da Višegrad krene razvojnim pravcem, a prva takva stavka je izjašnjavanje na referendumu u opozivu načelnika gdje ćemo potući takve ljude koji ne zaslužuju da se nađu na skupštini, a kamoli da odlučuju o daljoj sudbini Višegrada“, istakao je Andrić.

Odbornik Narodne partije Srpske Mladenko Tasić rekao je da se skidaju sa dnevnog reda vrlo značajne odluke za razvoj Višegrada i za sve ljude koji dobro misle ovom gradu, a potpuno nebitne i politički intrigantne odluke se stavljaju u dopune dnevnog reda.

„Jasno se da ova skupštinska većina nema znanje, volju, ni želju da radi u interesu građana. Rukovode se ličnim interesima, političkim revanšizmom i stvarima koje ne odgovaraju časti, poštenju i bilo čemu što jedan odbornik u Skupštini opštine treba da ima“, istakao je Tasić.

Odbornik SNSD-a Snežana Đurović rekla je da skupštinska većina djeluje destruktivno.

„Smatram da je na ovaj način zaustavljeno dalje napredovanje grada i sada kada trebamo imati još bolje uslove za život u Višegradu skupštinska većina želi i dalje da vrši opstrukciju u razvoju Višegrada“, napomenula je Đurovićeva.

Ona je naglasila da se na referendumu dokazati da su u pravu jer ovaj način rada skupštinske većine ne vodi nigdje.

U Višegradu je u toku sjednica Skupštine opštine Višegrad, koja ima 48 tačaka dnevnog reda.

SRNA