Одборници већине не прихватају даљи развој Андрићграда

11.05.2022.

Одборници већине Скупштине општине Вишеград, њих 11, на данашњем засједању нису прихватили тачку дневног реда која је представљала технички предуслов за даље улагање у развој Андрићграда.

Ради се о приједлогу одлуке о усвајању анекса два уговора о оснивању „Андрићграда“ која је прихваћена и уврштена на Колегијуму Скупштине општине Вишеград, али је током засједања сједнице повучена.

На сједницу је дошао и представник Владе у Скупштини Андрићграда Далибор Панић, који је и помоћник министра у Министарству трговине и туризма, како би дао појашњења у вези са одлуком, али му није дозвољено обраћање.

Панић је рекао новинарима да су одборници скупштинске већине нашли за сходно да скину тачку са дневног реда која је представљала технички предуслов за даље улагање у развој Андрићграда.

„Очигледно да је ријеч о политичкој одлуци и у прилог томе иде чињеница да је било присутно изричито противљење да се обратим и да образложим о чему се ради. Овим се неће зауставити улагање. Влада Републике Српске неће да заустави своје интересовање за Андрићград, али ће оно бити значајно успорено“, нагласио је Панић.

Он каже да није очекивао да одлука неће бити прихваћена.

„Био сам овдје прије неколико година, образложио и прошли пут је једногласно подржана таква одлука. Велико интересовање за Андрићград постоји и у Бањалуци и у свим другим градовима, тако да ми није јасан потез одборника у Скупштини општине Вишеград“, навео је Панић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да група одборника није подржала да се тачка везана за Андрићград нађе на дневном реду, а на Колегијуму за заказивање сједнице су подржали ту тачку дневног реда.

„Представнику Владе у Скупштини Андрћграда нису дозволили да се обрати Скупштини општини Вишеград и самим тим објасни потребу за доношење овакве одлуке. Једна срамна ситуација за Скупштину општине Вишеград“, истакао је Ђуревић.

Он каже да су у претходним годинама све одлуке за Андрићград доносили једногласно, па се надао да ће тако бити и овај пут, међутим 11 одборника је било против, што је велики минус за све њих, а овим је много отежано даље улагање у Андрићград.

Шеф Клуба одборника СНСД Дарко Андрић рекао је да одборници скупштинске већине нису дозволили да се тачка у вези са даљим развојем Андрићграда нађе на дневном реду, а нису дозволили ни да се представник Владе Републике Српске обрати.

„До сада се тако нешто није десило. Свима су пуна уста лажне подршке и жеље да се настави развој Андрићграда и Вишеграда, а данас смо видјели шта они желе – да блокирају Вишеград, Андрићград и живот свих грађана ове општине“, рекао је Андрић.

Он истиче да ће оваква ситуација отежати развој туристичке сезоне, па ће умјесто усвојених одлука које ће доносити просперитет и напредак Вишеграда имати деструктивну скупштинску већину која из засједања у засједање доноси катастрофалне одлуке.

„Нећемо дозволити да наставе са таквим радом, максималним напорима ћемо се борити да Вишеград крене развојним правцем, а прва таква ставка је изјашњавање на референдуму у опозиву начелника гдје ћемо потући такве људе који не заслужују да се нађу на скупштини, а камоли да одлучују о даљој судбини Вишеграда“, истакао је Андрић.

Одборник Народне партије Српске Младенко Тасић рекао је да се скидају са дневног реда врло значајне одлуке за развој Вишеграда и за све људе који добро мисле овом граду, а потпуно небитне и политички интригантне одлуке се стављају у допуне дневног реда.

„Јасно се да ова скупштинска већина нема знање, вољу, ни жељу да ради у интересу грађана. Руководе се личним интересима, политичким реваншизмом и стварима које не одговарају части, поштењу и било чему што један одборник у Скупштини општине треба да има“, истакао је Тасић.

Одборник СНСД-а Снежана Ђуровић рекла је да скупштинска већина дјелује деструктивно.

„Сматрам да је на овај начин заустављено даље напредовање града и сада када требамо имати још боље услове за живот у Вишеграду скупштинска већина жели и даље да врши опструкцију у развоју Вишеграда“, напоменула је Ђуровићева.

Она је нагласила да се на референдуму доказати да су у праву јер овај начин рада скупштинске већине не води нигдје.

У Вишеграду је у току сједница Скупштине општине Вишеград, која има 48 тачака дневног реда.

СРНА