Obilježeno sedam decenija rada višegradske biblioteke

27.11.2023.

Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ u Višegradu obilježila je danas 70 godina rada.

„Zahvaljujući generacijama bibliotekara i svih onih koji su podržavali rad ove kulturne ustanove danas imamo priliku da se sa ponosom osvrnemo na godine iza nas“, rekao je direktor Biblioteke Bojan Pecikoza na svečanosti u Kulturnom centru „Ivo Andrić“.

On je istakao da je višegradskoj javnosti kroz kratak promotivni film prikazan dinamičan rad biblioteke praćen usponima i padovima u proteklih 70 godina.

„Višegradska biblioteka osnovana je 27. novembra 1953. godine i tada se nalazila u čuvenom Lotikinom hotelu u neposrednoj blizini stare ćuprije“, dodao je Pecikoza.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Biblioteka opstala i rasla zaslugom posvećenih ljudi koji su i tada imali spoznaju o važnosti obrazovanja i kulturnog uzdizanja stanovništva kroz pisanu riječ.

„Danas nas ovaj jubilej podsjeća na to da je kultura čitanja jedan od primarnih zadataka svake kulturne politike, a da čitanjem naš život postaje bolji i kvalitetniji. Siguran sam da će posvećen rad Biblioteke i u generacijama koje dolaze biti vidljiv“, istakao je Đurević.

On je zahvalio bibliotekarima za dobru saradnju sa lokalnom upravom i naglasio da samo zajedno mogu stvarati kvalitetna djela i kroz knjige i biblioteke očuvati najbolji dio kulturne baštine.

Bibliotekar Ivana Mačar istakla je da je povodom ovog značajnog jubileja predstavljena i Monografija Narodne biblioteke „Ivo Andrić“.

Prema njenim riječima, akcenat je stavljen i na posjete nobelovca Ive Andrića ovoj kulturnoj ustanovi u tri navrata kada je boravio u Višegradu.

Penzionisani bibliotekar Stojka Mijatović, koja je radni vijek provela u Narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“, podsjetila je da je upravo ovdje 1997. godine osnovano Društvo bibliotekara Republike Srpske, čije je sjedište i danas u Višegradu.

„Od osnivanja Društva bibliotekara, biblioteke su počele samostalno da razvijaju svoj rad, usavršavaju, organizuju radionice i edukuju zaposlene. Biblioteke su centri kulture za svaki grad“ rekla je Mijatovićeva.

SRNA