Обиљежено седам деценија рада вишеградске библиотеке

27.11.2023.

Народна библиотека „Иво Андрић“ у Вишеграду обиљежила је данас 70 година рада.

„Захваљујући генерацијама библиотекара и свих оних који су подржавали рад ове културне установе данас имамо прилику да се са поносом осврнемо на године иза нас“, рекао је директор Библиотеке Бојан Пецикоза на свечаности у Културном центру „Иво Андрић“.

Он је истакао да је вишеградској јавности кроз кратак промотивни филм приказан динамичан рад библиотеке праћен успонима и падовима у протеклих 70 година.

„Вишеградска библиотека основана је 27. новембра 1953. године и тада се налазила у чувеном Лотикином хотелу у непосредној близини старе ћуприје“, додао је Пецикоза.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Библиотека опстала и расла заслугом посвећених људи који су и тада имали спознају о важности образовања и културног уздизања становништва кроз писану ријеч.

„Данас нас овај јубилеј подсјећа на то да је култура читања један од примарних задатака сваке културне политике, а да читањем наш живот постаје бољи и квалитетнији. Сигуран сам да ће посвећен рад Библиотеке и у генерацијама које долазе бити видљив“, истакао је Ђуревић.

Он је захвалио библиотекарима за добру сарадњу са локалном управом и нагласио да само заједно могу стварати квалитетна дјела и кроз књиге и библиотеке очувати најбољи дио културне баштине.

Библиотекар Ивана Мачар истакла је да је поводом овог значајног јубилеја представљена и Монографија Народне библиотеке „Иво Андрић“.

Према њеним ријечима, акценат је стављен и на посјете нобеловца Иве Андрића овој културној установи у три наврата када је боравио у Вишеграду.

Пензионисани библиотекар Стојка Мијатовић, која је радни вијек провела у Народној библиотеци „Иво Андрић“, подсјетила је да је управо овдје 1997. године основано Друштво библиотекара Републике Српске, чије је сједиште и данас у Вишеграду.

„Од оснивања Друштва библиотекара, библиотеке су почеле самостално да развијају свој рад, усавршавају, организују радионице и едукују запослене. Библиотеке су центри културе за сваки град“ рекла је Мијатовићева.

СРНА