Obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

12.04.2017.

Osveštanjem Spomen-krsta na brdu Grad u Višegradu, te služenjem parastosa i pomena kod spomenika ruskim dobrovoljcima na Megdanu, danas je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da su Rusi u proteklom ratu svojom borbom i životima potvrdili bratsku ljubav i pravoslavnu privrženost Srbima, svojoj pravoslavnoj braći.

„Mi smo narod jednog korijena, jedne duše, jedne vjere i jednog ideala slobode, a to potvrđuju i brojni ratovi u našoj prošlosti. Rusija je ušla u Prvi svjetski rat da bi zaštitila Srbiju nakon napada Austrougarske, a da sama nije bila spremna na rat“, rekao je Miletić.

On je istakao da su dobrovoljci iz Rusije priskočili u pomoć i u proteklom odbrambeno–otadžbinskom ratu, kada su posebno u istočnom dijelu Republike Srpske, pomogli da se Srbi spasu od nestanka koji je prijetio.

„Dolazeći iz velike zemlje, iz naše pradomovine, oni nisu imali nikakvog drugog cilja, niti kakve lične koristi izuzev da nama pomognu da se junački borimo za svoje pravo za život, da ne dozvolimo da nas porobe, protjeraju, da unište našu zemlju i narod“, dodao je Miletić.

Pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je istorija srpsko-ruskih odnosa viševjekovna.

„Najznačajnije su bile moralna i vojna podrška koju je ruski narod pružao Srbima u svim njegovim kritičnim trenucima“, naglasio je Milunović.

On je dodao da su Rusi u svim ratovima pomagali Srbima, a kada nisu mogli da pomognu ruska država i crkva, pomogao je ruski narod.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo dan sjećanja na ruske dobrovoljce koji su tokom posljednjeg odbrambeno–otadžbinskog rata pokazali svoju nesebičnost, požrtvovanje, pomoć i zalaganje za bratsku zemlju kada je to bilo najpotrebnije.

„Treba da se sjetimo hrabrih ruskih junaka, koji su se iz daleke, ali nama bliske države, našli ovdje sa nama u najtežem periodu novije srpske istorije. Ne zaboravljamo njihov značaj, sjećamo se i sa ponosom pominjemo zaslugu ruskih dobrovoljaca, koju nikada ne smijemo zaboraviti“, istakao je Đurević.

On je dodao da ovaj događaj treba da njegujemo kao sjećanje na dalje razvijanje dobrih bratskih odnosa Srba i Rusa.

Savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da su Rusi došli dobrovoljno. „Posebno nam je značila moralna pomoć. Njihovo srce je veliko, veće nego što smo mi ljudi. Takvo srce mogu imati samo iskreni narodi, a to je ruski narod“, rekao je Torbica.

Ruski dobrovoljac Vladimir Isidorov rekao je da je početkom devedesetih godina u Rusiji bilo teško, kao i u Jugoslaviji, zvanične ruske vlasti nisu mogle poslati vojsku, zbog čega se običan narod organizovao i došao da pomogne.

Isidorov je dodao da Rusi nisu mogli promijeniti tok rata, ali su pokazali ljubav, a neki su, nažalost, dali svoj život.

Predsjednik Predsjedništva opštinske boračke organizacije Milisav Vasić rekao je da je, njegujući tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacije Višegrad postavila krst na brdu Grad u znak sjećanja na poginule Ruse u saradnji sa Dobrovoljnim društvom za prevencije i vanredne situacije „12. april“ i Udruženjem ratova devedesetih iz Zvečana.

„Krst je od pamtivijeka bio srpski i ruski simbol, koje je povezivao dva naroda. Krst nije ratna tvorevina, jer su se uz krst pravoslavci uvijek molili za zdravlje, slogu, mir i ljubav među narodima“, rekao je Vasić.

On je istakao da spomenike treba graditi, ali bez uvredljivog sadržaja i dodao da će u narednom periodu, pored ruskog krsta biti postavljen pravoslavni krst visok 33 metra, što predstavlja Hristove godine i njegovu žrtvu za pravdu.

Na centralni spomenik ruskim dobrovoljcima vijence su položili delegacija Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite, delegacija ruskih dobrovoljaca, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske i delegacija Udruženja građana srpsko–ruskog prijateljstva „Zavet“.

Vijence su položili i delegacija opštine Višegrad, delegacija opštinske boračke organizacije Višegrad, Gacko i Modriča, Društvo crnogorsko–ruskog prijateljstva iz Podgorice i „Noćni vukovi“ iz Republike Srpske i Srbije.

SRNA