Iz štampe izašao novi dvobroj časopisa „Soko“

27.12.2016.

Iz štapme je izašao novi dvobroj 29-30 časopisa „Soko“ Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u Manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Glavni i odgovorni urednik Sokola Slavko Heleta rekao je da časopis „Soko“ podsjeća čitaoce da je pokretač obnove Sokolskog pokreta u Višegradu,  a da tekstovi govore i o tome da je Mitropolit dabrobosanski Nikolaj (Mrđa)  sahranjen u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada, 30. oktobra 2015. godine, uz najviše crkvene počasti.

„Jedan od najvećih duhovnika Srpske pravoslavne Crkve, po sopstvenoj želji, za vječnu kuću odabrao je manastir u Dobrunu iz više razloga, jer su ga sa ovim manastirskim zdanjem i opštinom Višegrad vezivale  brojne, neraskidive niti“, kaže Heleta.

On ističe da „Soko“ objavljuje intervju sa Hoze Muhikom, bivšim predsjednikom Urugvaja, koji je na poziv Emira Kusturice sredinom 2016. godine boravio u Višegradu, gdje je u Andrićgradu otvorio prvi sajam knjiga, a tu su i informacije o aktivnostima Sokola i njegovih sekcija, od kojih izdvajamo nagrađene kratke Vaskršnje priče u 2015. i 2016. godini.

„Već drugu godinu zaredom traje obnova i restauracija spomen kapele u Vardištu, u kojoj su pohranjene kosti 440 srpskih vojnika koji su poginuli na prostorima od Višegrada do Kremana u Prvom svestkom ratu, u borbama koje su vođene 1915. godine. Opširnije pišemo o akciji, koju je pokrenulo Srpsko sokolsko društvo „Soko“, kojoj se na najbolji način priključila Vlada Republike Srbije koja je preko svog resornog ministarstva i Konzulata u Banja Luci već realizovala prvu fazu rekonstrukcije ovog budućeg spomen kompleksa“, dodao je Heleta.

On kaže da „Soko“ objavljuje i nova svjedočenja o ustaškim zločinima u kanjonu Drine oko Starog Broda s proljeća 1942. godine, uz najavu da je Izdavačka kuća „Dabar“ zajedno sa izdavačkom sekcijom Sokola počela pripreme za treće, znatno dopunjeno, izdanje knjige „Stari Brod-zaboravljeni zločin“.

„U kulturnoj i sportskoj rubrici objavljen je veliki broj zanimljivih i uvijek aktuelnih tekstova, a tu su i odabrane reportaže i zapisi o zanimljivim ličnostima, mjestima i događajima. Izdvajamo tekstvove sa „Višegradske staze 2016“, promociju nove knjige Aleksandra Savića „Andrić pored nas“, te osvrte na novi film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ i početak rada Visoke škole dramskih umjetnosti Višegrad, u kompleksu Andrićgrada“, rekao je Heleta.

Prvi broj časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“  štampan je u septembru 2005. godine. Sve aktivnosti Sokola i njegovih sedam sekcija finansiraju se uz podršku Mitropolije dabrobosanske, opštine Višegrad i Zavinsnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad.