Interesovanje Višegradske četvorke i Japana za lokalne projekte

09.04.2019.

Ambasadori zemalja Višegradske četvorke, kao i Japana u BiH, raspoloženi su da u Višegradu ostvare zajednički projekat u oblasti kulture, koji će biti realizovan krajem ove ili početkom sljedeće godine, izjavio je načelnik opštine Mladen Đurević.

Đurević je danas razgovarao sa ambasadorima iz Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, kao i Japana, o unapređenju saradnje i pokretanju zajedničkih projekata u ovoj opštini.

On je izrazio uvjerenje da je ostavljen dobar utisak prilikom ove posjete i da je Višegrad prezentovan na najbolji mogući način, s obzirom na to da su pojedini ambasadori prvi put u ovoj lokalnoj zajednici.

Ambasador Slovačke u BiH Martin Kačo naveo je da su se ambasadori danas u Višegradu upoznali o situaciji u ovom gradu i problemima lokalnog stanovništva.

„Veoma sam ponosan što je danas sa nama i ambasador Japana, koji je jedan od najrazvijenijih zemalja sa kojom Višegradska grupa ima dugotrajnu saradnju u različitim oblastima, a naročito u razvojnim projektima“, rekao je Kačo.

Japanski ambasador u BiH Hidejuki Sakamoto istakao je da se nada da će današnja posjeta rezultirati nekom budućom saradnjom, dodajući da je veoma zadovoljan što je rekonstrukcija Osnovne škole u Višegradu, za koju je japanska Vlada izdvojila sredstva, pri kraju i da radovi idu planiranom dinamikom.

Ambasador Poljske u BiH Jaroslav Lindenberg rekao je da se u Višegradu osjeća kao kod kuće. Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik kaže da je drugi put u Višegradu, da se u njemu osjeća veoma prijatno, dodavši da se nada da postoji mogućnost da predstavnici Višegradske četvorke i ambasade Japana sarađuju i dalje u zajedničkim projektima.

Nakon sastanka u Gradskoj kući opštine Višegrad u Andrićgradu, Đurević i ambasadori su zajednički obišli Andrićgrad, Dom kulture, Spomen-učionicu Ive Andrića i Most Mehmed-paše Sokolovića.

Višegradska četvorka sastala se i sa predsjednikom Skupštine opštine Višegrad Bilalom Memiševićem i razgovarala o Višegradu nekad i sad, sa posebnim osvrtom na budućnost.

„Upoznao sam ih o radu Skupštine opštine Višegrad, koja je jedna od najaktivnijih. Donijeli smo mnogo odluka koje treba sprovesti na prostoru opštine Višegrad. Nadam se da će ovakve posjete uroditi dobrim rezultatima“, rekao je Memišević.

SRNA