Đurević: Referendum dodatno opterećenje za budžet opštine

11.05.2022.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je grupa odbornika izglasala opoziv načelnika i najavila referendum, za koji će po procjenama biti potrebno oko 60.000 KM, što je dodatno opterećenje za budžet opštine.

Đurević je naglasio da pojedini odbornici na ovaj način zaustavljaju sve pozitivne procese u opštini, koja je od jednog dobrog primjera u prethodnom periodu postala loš primjer funkcionisanja lokalne zajednice, jer su sve investicije i projekti stali i čekaju bolja vremena.

„To je gubljenje vremena i dodatno opterećenje budžeta opštine. Očekujem da će građani Višegrada na referendumu meni ponovo dati povjerenje, kako je to bilo i prije godinu i po dana, i da se stavi tačka na tu temu“, istakao je Đurević.

On je objasnio da poslije neuspjelog referenduma načelnik prema zakonu ima pravo da se obrati Vladi, a Vlada Narodnoj skupštini i da se krene u proceduru raspuštanja skupštine i samim tim bi bili novi izbori za odbornike u Višegradu.

„To je bespotrebno, ali kad su već krenuli u referendum moramo da se odbranimo političkim putem“, rekao je Đurević.

Đurević je napomenuo da je obrazloženje odluke o pokretanju opoziva načelnika opštine Višegrad napisano na svega tri stranice, dok je on na inicijativu 11 odbornika odgovorio u mišljenju koje je sadržano na 27 stranica sa 65 materijalnih dokaza.

„Svi dokazi su validni, dok su njihovi paušalni. Oni smatraju da će izazivanjem ovakvog haosa dobiti političke poene, a ja mislim da narod prepoznaje poštovanje zakona, a sudovi su dokazali u prethodnoj godini da ova skupštinska većina ne poštuje zakonske pocedure“, rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, u januaru 2021. godine pokušano je da se konstituiše skupština, međutim bezuspješno, s obzirom na to da su Ministarstvo lokalne uprave i samouprave i Vlada Republike Srpske obustavili izvršenje odluke sa tadašnje prve sjednice.

„Sve te odluke su dobile sudski epilog i 11 mjeseci opština je bila u zastoju. To je rezulat neusvajanja budžeta, privremenog finansiranja i sve što smo planirali u prošloj godini, da radimo infrastrukturne projekte, da uspostavljamo nove manifestacije nismo mogli, jer su nam ruke bile vezane. Godinu i po dana zastoja u opštini, krivicom pojedinih odbornika koji nisu htjeli da poslušaju savjet da se ne radi mimo zakona, statuta i poslovnika“, naglasio je Đurević.

On je napomenuo da je u prethodnom mandatu urađeno mnogo projekata, počevši od ulične rasvjete u svim dijelovima opštine, rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnje sanacije i rekonstrukcije putnih pravaca, modernizacije gradske dvorane, izgradnje dječijih igrališta, uređenja gradske pijace, sanacije dijela glavne ulice u centru grada, uređenje fasada i drugo.

Đurević je rekao da se u prethodnih pet godina ulagalo u djecu i mlade.

„U obdaništu su bile ranije dvije grupe za djecu, a mi smo uspjeli da obezbijedimo sredstva za četiri grupe, jer nismo željeli da imamo djecu na čekanju. Izdvajali smo sredstva i za pomoć osnovnoj i srednjoj školi, za natalitet, za stipendije“, dodao je Đurević.

Prema njegovim riječima, jedan od važnih projekata koji treba da se uradi je izgradnja kotolovnice i centralnog grijanja u naselju Bikavac, kao i rekonstrukcija mosta u naselju Dobrun, za koji je Vlada Srpske izdvojila sredstva, ali, nažalost, sve to čeka.

On je napomenuo da su odbornici većine amandmanima prekrojili prijedlog budžeta.

„Najviše me je razočaralao, kao i mnoge sugrađane, što su sa obdaništa skinuli 60.000 KM i prebacili na Skupštinu opštine, 80.000 KM skinuli sa stipendija pa prebacili na Skupštinu opštine, što su smanjili sredstva za iscrtavanje horizontalne signalizacije, a Savjet za bezbjednost saobraćaja je ukazao da je potrebno urediti horizontalnu signalizaciju posebno oko škola“, istakao je Đurević.

On je pozvao sugrađane da izađu na referendum i glasaju protiv opoziva kako bi u opštini nastavili sa projektima koji su u zastoju.

„Treba da pokažemo da su opšti interesi iznad interesa pojedinaca kojima su lična promocija i sujeta važniji od razvoja grada i realizacije projekata“, naglasio je Đurević.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad izglasali su u srijedu, 4. maja, inicijativu za opoziv načelnika ove opštine Mladena Đurevića i najavili referendum za 12. juni.