Održana prezentacija „Multietnička zajednica je moj dom“

26.03.2018.

U Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“ u Višegradu danas su učenici ove škole održali istraživačku prezentaciju u okviru projekta „Multietnička zajednica je moj dom“, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

Koordinator projekta Divna Vasić rekla je da su se učenici ove škole uključili u projekat i istražili temu pod imenom „Dvadeseti vijek kao vijek nestanka multietičnosti“.

„Obradili smo sve ono što je vezano za Višegrad kroz četiri državne zajednice period Austrougarske, period Kraljevine Jugoslavije, period Republike BiH i Socijalističke Federativne Jugoslavije. Mi smo došli smo do podataka o popisu stanovništva 1910. godine koju su austrougari radili, pa do poslednjeg popisa uporedili smo vjersku i nacionalnu strukturu Višegrada, uspon, ekonomski i privredni i pad Višegrada sa posebnim osvrtom na vjerske objekte i multuetičnost koja je nekada postajala“, istakla je Vasićeva.

Ona je dodala da su podaci neobični i da je najveća multietičnost bila za vrijeme Austrougarske, kada su ove prostore naseljavali i ljudi iz cijelog austrougarskog carstva, a zatim period Kraljevine Jugoslavije je bio značajan za multietičnost, a već poslije Drugog svjetskog rata, dominantna su dva vodeća naroda, Muslimani i Srbi i nešto ostalih .

„Višegrad je 1910. godine imao samo 1.700 stanovnika, a već u Kraljevini Jugoslaviji iz popisa iz 1931. godine bilo je oko 28.000 stanovnika, a poslije Drugog svjetskog rata čak 30.000. stanovnika. To je jedna šarolika slika Višegrada, kako je Višegrad kao varoš i napredovao i padao, i ono pšto je najbitnije da je Višgrad značajno ime koje je obilježilo i našu i svjestku književnost“, kazala je Vasićeva.

Uma Karijašević ispred Helsinškog odbora rekla je da projekat „Multi – etnička zajednica je moj dom“ nastoji uvezati mlade iz različtih lokalnih zajednica, na način da oni sami istražuju kako je to nekad izgledala njihova lokalna zajednica i kako izgleda sada, da uče nešto novo, da razvijaju svoje kritičko razmišljanje i da imaju što objektivniji stav uprkos svemu onome što primaju iz okoline i medija.

Učenik Nastasija Puhalo rekla je da je i prošle godine radila na istom projektu i saznala dosta stvari o istoriji našeg grada.

„Cilj projekta je da mladi saznaju što više o istoriji našeg grada. Na projektu radimo već par mjeseci i uradili smo četiri panoa uključujući rješenje našeg projekta“, istakla je Puhalo.