Džumhur: Stanje ljudskih prava zadovoljavajuće

18.09.2019.

Ombudsman za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur rekla je danas da je stanje u oblasti ljudskih prava na području opštine Višegrad na zadovoljavajućem nivou.

„U proteklih nekoliko godina postojalo je samo nekoliko žalbi, a način na koji su načelnik i opštinska struktura uspostavili komunikaciju sa građanima, što uključuje otvorenost i prijem, jedan je od razloga što je sve manje žalbi u Instituciji ombudsmana“, naglasila je Džuhmurova tokom posjete Višegradu u okviru aktivnosti „Ombudsman u vašem gradu“.

Ona je navela da je problem, sa kojima se ombudsman susreće, pitanje građevinskog inspektora, a da to nije svojstveno samo Višegradu, već je prisutno u svim lokalnim zajednicama.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović istakao je da je posebno važan entuzijazam na iznalaženju rješenja i kompromisa sa ljudima koji se javljaju opštini.

„Problemi su svakodnevni, riječ je o pojedinačnim pravima, a odlučnost ljudi koji vode ovu opštinu mene ohrabruju i ubijeđen sam da će ti problemi nestati. Kroz institucije smo prenijeli da se stavljamo na raspolaganje“, naveo je Mitrović.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da je zaključak sastanka da Višegrad nema mnogo pritužbi za ljudska prava i da će ovakvih sastanaka biti u budućnosti.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Bilal Memišević rekao je da je konstatovano da opština ima proaktivan pristup i čini sve što je u njenoj moći da problemi budu minimalni.

„Obradovan sam činjenicom da je mali broj prijavljenih kršenja ljudskih prava u opštini Višegrad“, istakao je Memišević.

Ombudsmani BiH razgovarali su danas u Višegradu i sa predstavnicima Policijske stanice i Suda, a građani su imali mogućnost da sa pravnikom Institucije ombudsmana BiH razgovaraju o pružanju pomoći u zaštiti njihovih prava i sloboda.

SRNA