Zlatnik u česnici pronašla Milica Šušnjar

08.01.2023.

U hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića organizovano je tradicionalno lomljenje česnice, a zlatnik je pronašla Milica Šušnjar, dok je srebreni novčić našla Maša Jokić.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je sinoć da se od osnivanja hrama u Andrićgradu vjernici tradicionalno okupljaju na Božić i lome česnicu.

„Posebno nas raduje što je u hramu bilo mnogo djece. Uz zlatnik, koji je obezbijedila opština Višegrad, i srebrenjak koji je dar Zlatare `Knežević` hram je obezbijedio još tri nagrade, a riječ je o ikonama Svetog Save“, istakao je Vukotić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević iskazao je zadovoljstvo što je lomljenju česnice prisustvovao veliki broj najmlađih sugrađana, te čestitao mališanima na nagradama.

„Zahvaljujem sveštenstvu Srpske pravoslavne crkvene opštine višegradske, kao i sponzorima ovog tradicionalnog prazničnog događaja“, rekao je Đurević.

Milica Šušnjar rekla je da je drugi put na ovom divnom okupljanju.

„I prošle godine sam bila, ali nisam imala sreće, te se ni sada nisam nadala, ali eto u mom komadu česnice je bio zlatnik i to me je istinski usrećilo“, rekla je Šušnjar.

Srebrenjak je bio u dijelu česnice koji je pripao Maši Jokić.

„Prvi put sam ovdje i veoma sam srećna zbog nagrade koju sam dobila“, rekla je Jokićeva.

Česnicu za ovaj svečani obred obezbijedila je Pekara „Pereca“ iz Višegrada.

SRNA