Zlatnik iz česnice pripao Justinu Stjepanoviću

08.01.2022.

U hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu večeras je, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, organizovano tradicionalno lomljenje česnice, u kojoj je zlatnik pronašao Justin Stjepanović.

Srebreni novčić pronašao je Marko Kuzmanović, a ikonu Svetog Save dobio je Vasilije Simeunović.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da se od osnivanja hrama u Andrićgradu vjernici tradicionalno okupljaju na Božić i lome česnicu.

„Posebno nas raduje što je u hramu bilo mnogo djece. Neki od njih su imali sreće da dobiju nagrade, a ostalima bih poručio da nam dođu i naredne godine“, naveo je Vukotić.

On je zahvalio opštini Višegrad i ostalima koji su učestvovali u darivanju božićne česnice, te doprinijeli da ovaj događaj bude organizovan kako i dolikuje.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević iskazao je zadovoljstvo što je lomljenju česnice prisustvovao veliki broj najmlađih sugrađana, te čestitao mališanima na vrijednim nagradama.

„Zahvaljujem se sveštenstvu Srpske pravoslavne crkvene opštine višegradske, kao i sponzorima ovog tradicionalnog prazničnog događaja“, rekao je Đurević.

Česnicu za ovaj svečani obred darovao je Mladenko Tasić, koji je istakao da mu je bila čast i zadovoljstvo da učestvuje u događaju koji ima za cilj očuvanje tradicije, naglasivši da će se uvijek odazvati i pomoći da se ovakve i slične svečanosti realizuju.

Tradicionalno lomljenje česnice pomogli su opština Višegrad, Zlatara „Knežević“ i Pekara „Pereca“

SRNA