Završni radovi na obnovi spomen – kapele u Vardištu

08.06.2017.

Načelnik višegradske opštine Mladen Đurević posjetio je danas spomen-kapelu srpskim ratnicima u Vardištu kod Višegrada, gdje su u toku završni radovi na obnovi i revitalizaciji.

Đurević je rekao da ovakvi objekti ne smiju pasti u zaborav i da se svi moraju angažovati da se obnove svi istorijski spomenici.

„Želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije na doznačenim sredstvima, `Elektrodistribuciji`, `Romanijaputevima` i svim dobrim ljudima koji su učestvovali u akciji uređenja spomen-kapele“, rekao je Đurević.

On je istakao da će opština u narednom periodu obezbijediti sredstva za priključak za vodu i za uređenje puta do spomen-kapele.

Arhimandrit Jovan Gardović rekao je da će ovo biti istinsko sabiralište brojnih ljudi koji poštuju žrtvovanje srpskih mladića tokom Prvog svjetskog rata na ovom području.

On kaže da će nakon rekonstrukcije ovaj objekat konačno dobiti na značaju.

Rukovodilac projekta obnove spomen-kapele Mirjana Slavković rekla je da je Vlada Republike Srbije obezbijedila sredstva za izradu tehničke dokumentacije, sanaciju i rekonstrukciju spomen-kapele.

„U Istorijskom arhivu u Beograd prikupili smo dragocjene podatke, koji su nam bili neophodni za izradu dokumentacije, što je realizovano 2015. godine“, rekla je Slavkovićeva.

Ona kaže da je prva faza radova realizovana 2016. godine i odnosila se na vraćanje spomen-kapele u prvobitno stanje, dok druga faza koja je u toku podrazumijeva uređenje terena.

„Trenutno smo u završnoj fazi i uskoro očekujemo i prijem radova“, rekla je Slavkovićeva.

Izvođač radova je Građevinsko preduzeće „Petković“ iz Novog Goražda.

Spomen-kapelu u Vardištu podigli su 1931. godine bračni par Josip i Stana Matković iz Beograda. U spomen-kapeli sahranjeni su njihovi sinovi Bogoljub i Velizar zajedno sa drugim srpskim borcima.

U Prvom svjetskom ratu na području Višegrada i okolnih sela poginuo je veliki broj srpskih vojnika čije su kosti razasute po obali rijeke Drine, na planini Panos, po selima oko Vardišta, Dobruna, Veletova i Mokre Gore.

Preživjeli srpski junaci, u znak zahvalnosti svojim saborcima za njihovu požrtvovanost, sakupili su posmrtne ostatke svojih 440 drugova i sahranili ih u spomen-kosturnici u Vardištu.

Na spomeniku se nalazi ploča sa imenima 78 vojnika čiji su posmetni ostaci identifikovani.

SRNA