Završena obuka učenja znakovnog jezika u Višegradu

30.05.2019.

U Višegradu je danas 12 polaznika uspješno završilo obuku učenja znakovnog jezika, koju je organizovao Savez gluvih i nagluvih i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U desetodnevnoj obuci učestvovali su predstavnici Doma zdravlja, Centra za mentalno zdravlje, Centra za socijalni rad, Policijske stanice, Doma za lica sa invaliditetom, te opština Višegrad i Novo Goražde.

Psiholog u Centru za mentalno zdravlje višegradskog Doma zdravlja Gorica Tomić, koja je prošla obuku iz znakovnog jezika, rekla je da je ovo način da se pomogne tim licima i spriječi diskriminacija.

Ona je navela da je pozvala pet lica iz opštine Višegrad koja imaju oštećen sluh ili su nagluva da se učlane u Savez gluvih i nagluvih Srpske.

„Gluva lica svoj znakovni jezik nazivaju maternjim, tako da se nadam da ću dostići nivo poznavanja tog jezika kako bismo mogli međusobno da komuniciramo“, kaže Tomićeva.

Ona je istakla da poznavanje znakovnog jezika za nju predstavlja ličnu satisfakciju i želju iz djetinjstva.

Predsjednik Saveza gluvih i nagluvih Srpske Dubravka Ostojić rekla je da su obuku u Višegradu položili visokoobrazovani ljudi.

„Posebno me raduje činjenica što sam ovdje upoznala jednu djevojku koja ne čuje, veoma je inteligentna, a sad je prvi put učila znakovni jezik“, navela je Ostojićeva, koja je i urednik časopisa „Eho tišine“.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da je ova lokalna zajednica obezbijedila uslove za održavanje kursa.

„Animirali smo sve javne ustanove i institucije u kojima je potrebno poznavanje znakovnog jezika da učestvuju na ovoj obuci kako bi se osposobili da tim ljudima pomognu u svakodnevnoj komunikaciji i ostvarivanju njihovih prava“, naglasio je Tasić.

SRNA