Završena konferencija o srednjovjekovnoj Bosni i Humu

20.06.2017.

Naučna konferencija „Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne i Huma“, koja je okupila tridesetak uglednih naučnika, akademika i eminentnih profesora, završena je danas u Andrićgradu.

Član naučnog odbora konferencije Zorica Nikitović rekla je da su na naučnom skupu izložena 23 referata, koja su obuhvatila pisane izvore od ranog srednjeg, pa sve do kraja 19. vijeka, na prostoru cijele BiH.

„Primijećeno je da se na prostoru između Drine, Save, Cetine, Neretve i mora, od najstarijih izvora, uglavnom grčkih i latinskih ljetopisaca i istoričara, pominju Srbi, te da su od početaka bili izloženi uticajima istočne i zapadne civilizacije, kao i da su ti uticaji u različitim oblicima zapamćeni u jeziku, pismu i umjetničkim oblicima“, istakla je Nikitovićeva.

Ona je dodala da su na naučnom skupu otvorene nove i nedovoljno istražene, a veoma značajne teme, koje nisu samo od kulturološkog, već od egzistencijalnog značaja za Srbe u Republici Srpskoj i BiH.

„Time je ovaj skup ispunio naučnu i društvenu misiju, opravdao potrebu da radovi sa ovog skupa budu što prije objavljeni i da se organizuje još jedna naučna konferencija“, rekla je Nikitovićeva.

Naučnu konferenciju organizovali su Filozofski fakultet Istočno Sarajevo, Filološki fakultet Banjaluka, Filozofski fakultet Banjaluka, Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti, Društvo istoričara Republike Srpske i Andrićev institut u Višegradu.

SRNA