Završena izgradnja vodovoda za Hram kod višegradske banje

24.05.2019.

Za Hram Svetog Jovana Krstitelja kod višegradske banje, svečano je otvorena izgradnja vodovodne mreže dužine 1.200 metara za šta je opština Višegrad izdvojila 6.000 KM.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da vodovod ima kapacitet od oko 17.000 litara dotoka za 24 sata i bazen kapaciteta oko 10.000 litara, te se zahvalio opštini Višegrad i svima koji su učestvovali u ovom projektu.

„Podnijeli smo zahtjev na konkurs opštine koja nam je izašla u susret. Do sada smo imali vodu koja nije mogla da zadovolji sve potrebe, a konačno je riješen problem, kako Hrama i objekata u njegovoj blizini, tako i svih posjetilaca koji ovdje dolaze“, naglasio je Vukotić.

On smatra da izgradnja vodovodne mreže doprinosi, ne samo višegradskoj banji, nego i cijeloj opštini Višegrad.

„Ovakvi projekti otvaraju mogućnost dolaska većeg broja posjetilaca, a uzimajući u obzir da je u blizini Hrama i banja „Vilina Vlas“, veliki broj njihovih gostiju dolaze ovdje da se odmore“, naveo je Vukotić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da je ovaj projekat veoma bitan za vjerski turizam na teritoriji opštine.

„Višegrad je, pored Andrićgrada, ćuprije i Ive Andrića, poznat i po značajnom broju vjerskih objekata, a određeni dio turista voli i takvu vrstu turizma, tako da će ovo upotpuniti sadržaj“, kazao je Đurević.

On je dodao da će opština Višegrad nastaviti da pomaže svetinje na teritoriji opštine Višegrad.

Ukupna vrijednost projekta je oko 14.000 KM, a osim opštine Višegrad, u njegovoj realizaciji  učestvovali su i preduzeća „Romanija putevi“ i „Hidroelektrane na Drini“, kao i Vojkan Krstić i Srpko Tasić.