Završen projekat sistema odbrane od poplava vrijedan više od 700.000 KM

12.09.2019.

U Višegradu je danas ozvaničen završetak projekta uspostavljanja sistema odbrane od poplava, vrijednog više od 700.000 KM, koji je finansirala EU u saradnji sa ovom opštinom.
U ovom projektu prekogranične saradnje Srbije i BiH učestvovale su opština Bajina Bašta, grad Užice i opština Višegrad.

Predstavnici EU i ovih lokalnih zajednica, kao i Republičke uprave Civilne zaštite obišli su izgrađenu obaloutvrdu na rijeci Rzav, čija je vrijednost gotovo 600.000 KM.

Šef kooperacija u delegaciji EU u BiH Ričard Maša uručio je predstavnicima opštine Višegrad ključeve novog vozila koje je nabavljeno u okviru ovog projekta, a promovisana je i opreme nabavljena za pripadnike Civilne zaštite.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević zahvalio je predstavnicima EU i opštinama-partnerima za saradnju u okviru ovog projekta.

„Oprema i obaloutvrda mnogo će pomoći u odbrani od poplava. Svjedoci smo da je u Višegradu proteklih godina bilo poplava i vjerujem da će sva oprema umnogome pomoći“, istakao je Đurević.

Predsjednik Skupštine opštine Bajina Bašta Radomir Filipović rekao je da je ova lokalna zajednica imala najviše problema sa poplavama.

„Reka Rača je pravila mnogo problema i zahvaljujući dobroj saradnji sa Višegradom i Užicom uspeli smo da realizujemo projekat koji je od velike važnosti za nas. Zahvaljujem gospodinu Ričardu Maši – ovakvi projekti su vrlo značajni za lokalne zajednice“, naglasio je Filipović.

Maša je rekao da je 2014. godine bio u ovim mjestima koja su pogodile poplave i istakao da mu je drago što je Unija bila najveći donator kada je riječ o poplavama.

„Došli smo da pomognemo svima koji su imali problem sa poplavama. Višegrad ima opremu koja je potrebna u slučaju poplava. Probleme koje imaju lokalne zajednice lakše je riješiti ako smo zajedno, kao što je to u projektu prekogranične saradnje“, naveo je Maša.

Ukupna vrijednost projekta „Uspostavljanje sistema odbrane od poplava u prekograničnom području Srbija-BiH“, koji su zajedno realizovali Višegrad, Bajina Bašta i Užice, iznosi 962.000 evra.

SRNA