Završen Festival omladinskih pozorišta

24.10.2021.

Predstava „Au što je to dobar poso“ u izvođenju Dramskog studija „Daske“ iz Laktaša, po ocjeni stručnog žirija, proglašena je najboljom na 20. festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske u Višegradu.

Po izboru publike najbolja predstava je „Moj dom je tamo gdje si ti“ u izvođenju Pozorišta mladih i Pozorištanca SPKD „Prosvjeta“ iz Doboja.

Nagrada za autorski tekst pripala je Miri Stanišev za predstavu „Neko je ukrao sunce“.

Nagradu za najbolju glumicu žiri je dodijelio Anđeli Popadić za ulogu Rade u predstavi „Au što je dobar poso“, dok je nagrada za najboljeg glumca pripala Đorđu Saviću za ulogu Siniše u predstavi „Neko je ukrao sunce“.

Nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Nikši Dekiću za ulogu doktora Jana u predstavi „Trospratni bolesnik“ i Anji Aleksić za ulogu Anje u predstavi „Moj dom je tamo gdje si ti“.

Nagrada za scenski pokret pripala je Ansamblu predstave „Evgenije Onjegin“, a za scensku igru Ansamblu predstave „Tinejdžitis“.

Direkcija Festivala dodijelila je nagradu „Vladimir Kezić Keza“ Siniši Tešanoviću za cjelokupan doprinos razvoju omladinskog pozorišta u Republici Srpskoj.

Tročlani žiri činili su glumci Marko Mirković, Jovica Gigović i profesor Bojana Podgorica.

Član organizacionog tima festivala Novica Bogdanović rekao je da je Festival ugostio 139 mladih glumaca iz Republike Srpske, te da je bilo osam predstava u takmičarskoj konkurenciji i dvije u pratećem programu.

„Kvalitet predstava koje smo odgledali ukazuje da je pozorište mladih i omladinska scena u Srpskoj u permanentnom razvoju. Imali smo repertoarsku različitost, a Višegrad se pokazao kao pravo mjesto za organizaciju Festivala i ponudio nam svoje prepoznatljivo gostoprimstvo. Bilo je prelijepo gledati susrete publike i učesnika“, napomenuo je Bogdanović.

On je izrazio zahvalnost domaćinima i čitavom timu organizatora koji su odradili veliki posao.

„Zahvalni smo i Javnoj ustanovi Centar za kulturu `Ivo Andrić` na nesebičnoj podršci i nadamo se da će naredni festivali dosegnuti ovaj kvalitet i da će u Višegradu, nakon odlaska svih učesnika, nastaviti da gori pozorišni plam i da ćemo nekad ponovo imati ovaj fest u ovom čudesnom gradu“, istakao je Bogdanović.

Festival su sufinansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Fondacija „UM“ Banjaluka, Centar za darovite Banjaluka i Asocijacija omladinskih pozorišta Republike Srpske.

Prijatelji festivala su „Hidroelektrane na Drini“ i opština Višegrad.

SRNA