Zajednički do jačanja Srpske pravoslavne crkve

09.12.2019.

Ove godine je uz pomoć opštine Višegrad realizovano mnogo projekata čiji je cilj jačanje Srpske pravoslavne crkve /SPC/, poput osveštanja Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama ubijenim 1942. godine, istakao je danas višegradski sveštenik Dragan Vukotić na prijemu koji je za sveštenike i monaštvo iz Višegrada upriličio načelnik Mladen Đurević.

„Osim osveštanja Muzeja, izdvojen je novac za temelj zvonika u Andrićgradu i doveden vodovod kod Hrama Svetog Jovana u Višegradskoj banji. Za sve smo imali pomoć opštine Višegrad i načelnika“, rekao je Vukotić.

Vukotić je uručio Đureviću arhijerejsku pohvalnicu Mitropolije dabrobosanske za doprinos izgradnji Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama i istakao da su, osim opštine Višegrad, gramate dobile opština Rogatica i pojedinci.

Đurević je istakao da su u opštinskom budžetu redovno planirana sredstva za crkve i manastire, te da će to biti nastavljeno.

„Odnos crkve i opštine evidentan je kroz zajednički realizovane projekte, što je još jedna potvrda kvalitetnog dijaloga i razumijevanja“, rekao je Đurević.

Sastanku u višegradskoj opštini prisustvovali su predstavnici SPC u Višegradu, te monaštvo Manastira Svetog oca Nikolaja iz Dobrunske Rijeke i Manastira Vaznesenja Gospodnjeg iz Vardišta.

U Starom Brodu kod Višegrada 7. septembra je osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama, u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije, koje su 1942. godine pobile ustaše Jure Francetića.

U Spomen-muzeju u Starom Brodu postavljeno je 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

SRNA