Za rad Centra za socijalni rad gotovo milion KM

07.03.2019.

Opština Višegrad će iz budžeta u ovoj godini izdvojiti 924.000 KM za Centar za socijalni rad, od čega je za socijalna davanja planirano 767.000 KM, potvrđeno je Srni u opštini.

Direktor Centra za socijalni rad Dejan Savić rekao je da sredstva za socijalna davanja podrazumijevaju pravo na novčanu pomoć, odnosno primarno pravo u okviru Zakona o socijalnoj zaštiti, onoj kategoriji koja nema nikakva primanja.

„Tu je uračunat i dodatak za pomoć i njegu drugog lica za koje se izdvajaju najveća sredstva, jer to pravo nema imovinsku cenzuru. Imamo i novo pravo koje u potpunosti snosi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a to je pravo na ličnu invalidninu koje će i u ovoj budžetskoj godini podržati Vlada Srpske“, istakao je Savić.

On je dodao da će i ove godine kroz projekat „Socijalizacije djece Republike Srpske“ biti obuhvaćene sve kategorije kao i prethodnih godina, a stručni radnici će učiniti sve da djeca i ove godine odu na more.

Savić je rekao Srni da opštinski Centar za socijalni rad ima oko 80 korisnika socijalne pomoći.

„Pravo na opremu novorođenčeta iznosi 250 KM jednokratno, a za sve nezaposlene porodilje izdvajamo 405 KM godinu dana i sve je to u okviru projekta Vlade Republike Srpske“, naveo je Savić.

On je naveo da sa opštinom Višegrad imaju veoma dobru saradnju.

„Do sada smo imali nesebičnu podršku i što se tiče materijalnih sredstava i pomoći kada je bilo najpotrebnije“, rekao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština ima izuzetnu saradnju sa Centrom za socijalni rad, te da je obaveza lokalne zajednice da pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovnika.

„Opština izdvaja određena sredstva iz budžeta u vidu jednokratne pomoći za stanovništvo koje nije u stanju socijalne potrebe, ali živi u teškim uslovima“, dodao je Đurević.

SRNA