Za projekte u pet mjesnih zajednica 170.000.00 KM

03.10.2023.

U pet mjesnih zajednica na području opštine Višegrad privodi se kraju realizacija projekta jačanja uloga mjesnih zajednica u BiH, za koji je izdvojeno oko 170.000 KM.

Koordinator projekta Jelena Savović Todorović rekla je Srni da je ovaj poduhvat unaprijedio način funkcionisanja mjesnih zajednica, doprinio boljoj komunikaciji građana sa savjetima mjesnih zajednica, a samim tim i sa lokalnom upravom.

„Savjeti mjesnih zajednica prošli su niz obuka, koje će im pomoći u daljem radu i funkcionisanju mjesnih zajednica. Usvojena je i `Vizija razvoja mjesnih zajednica`, na osnovu koje će u narednom periodu planirati dalje aktivnosti“, istakla je Todorovićeva.

Ona je napomenula da se dio projekta odnosi i na infrastrukturne radova kao što su spoljašnje i unutrašnje uređenje objekata i dovrišta mjesnih zajednica, kao i značajnih objekata i njihove okoline na ovom području.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Crnča Miljan Babić rekao je da su prostorije Mjesne zajednice rekonstruisane zahvaljujući projektu Razvojnog programa UN /UNDP/ i opštine Višegrad.

„Kancelarija je kompletno završena, rekonstruisan je krov, zidovi su obnovljeni. Još je potreban kancelarijski namještaj koji planiramo nabaviti uz podršku opštine“, istakao je Babić.

On je naveo da će u okviru ovog projekta biti zasađen drvored u Crnči, što će doprinijeti ljepšem izgledu ovog dijela grada, a imaće i pozitivan ekološki uticaj.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prelovo Boban Karganović rekao je da su obnovljeni Društveni dom i javna česma Hajderovac.

„To nam znači mnogo za okupljanje mještana, a na javnoj česmi se svi mogu služiti vodom, što je posebno značajno jer Prelovo ima problem sa nedostatkom vode, posebno u ljetnim mjesecima i ovaj izvor je jedini koji nikada ne presuši“, istakao je Karganović.

Edin Karaman je u ime mjesne zajednice Međeđa zahvalio UNDP-u i opštini Višegrad, koji su pomogli da bude rekonstruisana ambulanta i nabavljena medicinska oprema.

„S obzirom na to da imamo 256 pretežno starijih stanovnika, stvoriće se uslovi da se obezbijedi primarna zdravstvena zaštita“, istakao je Karaman.

U mjesnoj zajednici Dušče u toku je sanacija kišne kanalziacije, dok je u mjesnoj zajednici Višegrad Dva planirana izgradnja dječijeg igrališta.

Projekat sprovodi UNDP, a finansiraju Vlada Švajcarske i Švedska u iznosu od 70 odsto, te opština Višegrad od 30 odsto.

SRNA