Za grantove iz opštinskog budžeta gotovo milion KM

07.12.2022.

Od ukupno 10.147.000 KM predviđenih Nacrtom budžeta opštine Višegrad za narednu godinu – gotovo milion KM planiran je za grantove koji će se koristiti za finansiranje organizacija iz oblasti boračkih kategorija, vjerske organizacije, sportske klubove i ustanove čiji je osnivač opština Višegrad, istaknuto je nakon javne rasprave o budžetu za 2023.

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za finansije Milan Jakšić rekao je da je to respektabilan iznos koji može uz ravnomjernu i pravilnu raspodjelu da na zadovoljavajući način podmiri potrebe građana lokalne zajednice.

„Mnogi su tokom rasprave istakli da su materijalni troškovi funkcionisanja i opštinske administracije, ali i korisnika granta, značajno veći u odnosu na prethodnu godinu i to je ono što će sigurno biti izazov u sljedećoj godini“, istakao je Jakšić, izražavajući nadu da će zajedno naći rješenje i napraviti dokument koji će biti na opšte zadovoljstvo Višegrađana.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je uvjerenje da će budžetom opštine za narednu godinu biti ispoštovani svi korisnici.

„Uvid u budžet je predstavljen na sajtu opštine Višegrad i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da se uključe u kreiranje ovog važnog dokumenta za našu lokalnu zajednicu“, poručio je Đurević, istakavši da je usvajanje budžeta planirano na 12. redovnoj sjednici Skupštine opštine.

Direktor Obdaništa „Neven“ u Višegradu Danka Mitrović rekla je da je Nacrt budžeta za narednu godinu omogućio kvalitetniji rad zaposlenih, kao i mnogo kvalitetniji i ljepši boravak mališana u ovoj predškolskoj ustanovi.

„Ovim budžetom napravljen je značajan iskorak u funkcionisanju naše ustanove i u potpunosti ispoštovan Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske, kao i posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja“, istakla je Mitrovićeva.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici opštine Višegrad, javnih ustanova i preduzeća, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, islamske zajednice, sportskih klubova, te predstavnici udruženja i organizacija sa područja ove lokalne zajednice.

SRNA