Volonteri pružili pomoć za više od 140 porodica

08.05.2020.

Volonteri opštine Višegrad pružili su pomoć za više od 140 lica od proglašenja epidemije virusa korona, rekla je Srni sekretar Crvenog krsta Višegrad Slavica Marković.

Ona je navela da je servis pokrenula opština Višegrad, a da su u akciju pomoći, osim volontera, bili uključeni i zaposleni u Crvenom krstu.

„Svakodnevno smo odlazili u Dom zdravlja i preuzimali recepte, kupovali lijekove i odnosili ih na kućnu adresu naših korisnika, a takođe smo nabavljali namirnice i dostavljali na kućnu adresu“, pojasnila je Markovićeva.

Ona je zahvalila svim volonterima i opštini Višegrad na iskazanoj pomoći u organizovanju ove akcije.

U isto vrijeme, u Domu zdravlja Višegrad volontirala su dva studenta Medicinskog fakulteta u Foči koji dobrovoljnim radom pomažu zaposlenima u Domu zdravlja.

Student medicine Živko Ušćumlić rekao je da je cilj volonterskog rada da pomognu osoblju Doma zdravlja Višegrad, kao i podizanju svijesti stanovnika o tome kako spriječiti i preventivno djelovati na pojavu virusa kovid-19.

„To mi je bio glavni motiv – pomoći svojoj lokalnoj zajednici i zaposlenima u Domu zdravlja, nešto novo naučiti i izvući pouku iz svega“, naveo je Ušćumlić.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da volonteri obučavaju ljude o pravilnom nošenju maske i rukavica, te vrše trijažu ulazaka građana u Dom zdravlja i uzimaju epidemiološku anamnezu.

Servis pomoći starijim licima i volontiranje u vrijeme epidemije virusa korona pokrenula je opština Višegrad.

SRNA