Vješte ruke Vladislava izradile stotine gusala, stigle i do Amerike

02.05.2021.

Vladislav Jovović iz Višegrada, guslar više od 50 godina, svojeručno je izradio nekoliko stotina gusala koje su stigle do Amerike i Rusije.

Tradiciju predaka Jovović čuva i u sedamdesetoj godini života. Njegovi radovi pronašli su svoj ne samo do ljubitelja tradicije u okruženju, nego i na drugim kontinentima.

Vješte ruke Vladislava, uz mnogo strpljenja, rada i preciznosti, izradile su više stotina gusala.

Prema njegovim riječima, to je težak i složen posao koji zahtijeva mnogo umijeća, ali i kreativnosti, a osnovni materijal je dobro osušeno drvo.

Radi sa veoma kvalitetnim bijelim javorom, koji suši do tri godine, nakon čega počinje da ga obrađuje.

Svaki primjerak je posebna priča i izrađen je s puno ljubavi jer treba strpljivo obraditi drvo da bi se izradile gusle.

„Ovaj zanat treba da prihvate mlađe generacije da ne bi izumro. Gusle se kod nas kreću do 300 KM. Radim gusle sa posvetama, sa grbovima, sa likovima i do 1.000 KM“, rekao je Jovović.

On je dodao da se majstori tom poslu uče jedan od drugoga. „Ima dobrih majstora za gusle pa mi jedan od drugoga prečinjemo, otimamo, krademo, a najvažnije je drvo“, rekao je Jovović.

Guslari su nekad bili jedini hroničari nepisane istorije svoga naroda. Uz gusle su opjevani svi junački podvizi kroz srpsku prošlost, radost, tugu i otpor tuđini, a sada se, kaže Vladislav, mogu čuti tek u rijetkim prilikama.

SRNA