Višković: Srpska je vječna

14.02.2024.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Višegradu da dok god posljednji Srbin bude živio na ovim prostorima – biće Republike Srpske, koja je vječna i ne treba da brine za budućnost zahvaljujući svom pravoslavnom, junačkom i poštenom srpskom čovjeku.
Višković je u obraćanju na akademiji povodom obilježavanja Dana boraca Vojske Republike Srpske i 220 godina od Prvog srpskog ustanka istakao da su Srbi, s ciljem pomirenja, uvijek znali da zaborave zločine koje im je neko počinio.

„Mi ćemo da se borimo za Republiku Srpsku pravnim sredstvima, branićemo je našom slogom, narodom, institucijama. Nemojte pokušavati da iskušate na šta je sve spreman srpski narod kada mu udarite na zemlju, kuću, na porodicu!“, naglasio je Višković.

On je poručio da će Republika Srpska biti vječna – šta god ko mislio.

„Vojska Republike Srpske i srpski narod nikada kroz istoriju od Kosova do danas nije bila osvajačka, nikada nismo imali pretenzije da otmemo tuđe. Mi smo uvijek, kroz vijekove, branili naše i danas isto radimo, da spasimo naša ognjišta, zemlju, porodice, vjeru i našu tradiciju“, rekao je Višković.

U programu akademije u Centru za kulturu učestvovali su glumac Goran Jokić, te učenici i profesor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

Skupu su prisustvovali predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije, delegacije boračke organizacije Republike Srpske i regije Stara Hercegovina, predstavnici nevladinih organizacija, kao i javnog i političkog života.

Akademijom je u Višegradu okončano centralno obilježavanje Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Prethodno je u manastiru Dobrun služen parastos poginulim srpskim ustanicima, te položeni vijenci i cvijeće kod spomenika voždu Karađorđu. Potom je kod Centralnog spomenika u Višegradu služen pomen i odata pošta poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/.

Širom Republike Srpske danas se obilježava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpska u kojem su poginula 23.752 borca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata imala je 210.000 mobilisanih boraca. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

SRNA