Višković: Srbi širom Jugoslavije ubijani kao u Starom Brodu

25.05.2024.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da su Srbi širom bivše Jugoslavije ubijani na stravične načine, skoro identično kao u Starom Brodu i bolno je to što se ovo stradanje krilo od potomaka gotovo 50 godina.

Višković je danas u Starom Brodu kod Višegrada, gdje su obilježene 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske i Podrinjske regije, koje su ubile ustaše, rekao da na ovom mjestu nije bilo porodice sa romanijskog platoa koja nije nekoga izgubila.

„Da se nije pojavio Momir Krsmanović da napiše roman `Teče krvava Drina`, pitanje je da li bi se za ovaj zločin saznalo“, dodao je Višković.

On je naglasio da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ bila tvorevina Trećeg rajha, njegova produžena ruka.

„Nijemci su, sa ove vremenske distance, bili manji zločinci. Danas imamo da su ovi što su ovdje nastradali `genocidni`, a njihovi koljači nisu, oni su `antifašisti`. Oni sada predstavljaju Jasenovac kao `radni logor`“, rekao je Višković.

On je istakao da srpski narod treba da čuva Republiku Srpsku, sabornost, jedinstvo i da bude u još većoj slozi sa svojom maticom Srbijom.

SRNA