„Višegradska staza“ od 27. juna do 1. jula

30.05.2017.

Kulturna manifestacija „Višegradska staza“, posvećena uspomeni na život i djelo književnika i nobelovca Ive Andrića, biće održana od 27. juna do 1. jula.

Prvog dana „Staze“, planirano je polaganje cvijeća na Andrićev spomenik uz ćupriju na Drini, gdje će višegradski srednjoškolci izvesti prigodan program pod nazivom „Vrijeme i mostovi“, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomenik palim borcima i Andrićev spomenik u Andrićgradu.

Istog dana u Gradskoj galeriji Višegrad biće otvorena izložba slika nastalih na prošlogodišnjem Međunarodnom likovnom saborovanju.

Manifestaciju će otvoriti srpski akademik i pisac Dušan Kovačević.

Drugog dana manifestacije,  biće obilježena krsna slava hrama Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu, nakon čega će biti organizovano osveštanje Gradske kuće, otvaranje Sajma knjiga u Andrićgradu, te otkrivanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću.

Trećeg dana najavljene su dvije pjesničke večeri, kod hladnjaka na Bikavcu i na višegradskoj ćupriji. Istog dana biće održana promocija izdanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ biće završena 1. jula muzičkim koncertom.