Višegrađani na duhovnoj večeri u Sremskoj Mitrovici

05.12.2022.

Učenici višegradskog Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ učestvovali su u Sremskoj Mitrovici na duhovnoj večeri „Istina o stradanju u Starom Brodu“.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić iz Višegrada rekao je Srni da je na duhovnoj večeri govorio besjedu u kojoj je istakao da je narod iz istočne Bosne i Srema dijelio isti sudbinu te 1942. godine, kada je u Sremskoj Mitrovici i okolini od ustaša stradalo 8.000 Srba.

On je dodao da su proteklog vikenda posjetili Sremsku Mitrovicu uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a na poziv bratstva Sabornog hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.

Autorske stihove „Starobrodski mučenici“ govorio je Željko Milošević iz Višegrada.

U okviru ove večeri prikazan je dokumentarni film „Zelena grobnica“ autora Dragana Radovića iz Istočnog Sarajeva, a učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada izveli su dramski program pod rukovodstvom profesora književnosti Dijane Inđiđ Milošević.

Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice svi učenici prisustvovali su Svetoj liturgiji, primili Svetu tajnu pričešća i poklonili se djelu moštiju Prepodobne majke Paraskeve koje su pohranjene u hramu.

Nakon Svete liturgije organizovana je posjeta Spomen-groblju, mjestu stradanja 8.000 Srba, a među ubijenim je i poznati slikar Sava Šumanović.

Pred povratak u Višegrad posjećene su arheološke iskopine starog Sirmijuma i druge znamenitosti iz bogate istorije tog grada.

Više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji, mučki je ubijeno tokom ustaške ofanzive. Najmasovnije ubijanje izvršeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.

U Starom Brodu kod Višegrada osveštan je Spomen-muzej starobrodskim žrtvama. U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

SRNA