Višegrad sve više privlači turiste

06.04.2022.

Brojni turisti, kako domaći, tako i iz okruženja, dolaze u Višegrad, a prema sadašnjem nivou posjećenosti grada na Drini i Rzavu, ova sezona mogla bi biti jedna od uspješnijih.

Iz opštine Višegrad ističu da su u toku pripreme za predstojeću sezonu, te da je prošlogodišnja bila uspješna, bez obzira na pandemiju virusa korona, čime su bili zadovoljni i svi koji se bave turizmom.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da ga raduje činjenica što se u Višegradu mogu vidjeti turisti, posebno u Andrićgradu, nezaobilaznoj turističkoj destinaciji.

On je napomenuo da je Višegrad predstavljen na Sajmu turizma u Beogradu, gdje vladalo veliko interesovanje posjetilaca.

„Imali smo niz susreta sa predstavnicima mnogih gradova i opština iz Republike Srpske i Srbije. Dogovorena je saradnja sa gradom Valjevo, koja se odnosi prije svega na razvoj turizma. U okviru Sajma smo potpisali Povelju o bratimljenju sa makedonskom opštinom Dojran i vjerujem da će ovaj sporazum donijeti dodatni razvoj za obje opštine. Opština Višegrad je predstavljena na najbolji način i vjerujem da će ova godina biti jedna od boljih“, rekao je Đurević.

Đurević je naglasio da posebnu pažnju u susret ljetnjoj turističkoj sezoni treba posvetiti rješavanju problema čistoće, uređenja zelenih površina, te je pozvao sugrađane da se uključe u čišćenje grada, posebno ispred svojih stambenih objekata u kojima žive.

„Ove godine nastavljamo i sa manifestacijama koje su prepoznatljive u našem gradu i to će dodatno da obogati našu ponudu, a turisti i naši građani će uživati u ljetu bogatom različitim sadržajima“, rekao je Đurević.

Iz Turističke organizacije Višegrad Srni je rečeno da u predstojećoj turističkoj sezoni očekuju normalizaciju turističke privrede i vraćanje prometa na nivo iz 2019. godine, prije izbijanja epidemije virusa korona.

„Poslije dvije godine pauze, u ovoj turističkoj sezoni planiramo održavanje tradicionalnih turističkih manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine Višegrad. Prva planirana manifestacija će biti održana na vizantijskom trgu u Andrićgradu – `Zlatne ruke Podrinja`, potom slijede `Višegradska regata`, `Skokovi sa višegradske ćuprije`, a za kraj ljetnje sezone biće održan `Drinski kotlić`“, naveli su u Turističkoj organizaciji Višegrad.

Osim tradicionalnih manifestacija, za ovu sezonu u planu je i pokretanje novih atraktivnih sadržaja kojima bi se obogatila turistička ponuda.

„U toku pripreme za sezonu dogovorena je intenzivnija saradnja sa turističkim organizacijama iz Crne Gore i Srbije radi razmjene iskustava iz prakse. Turistička organizacija Višegrad je za nastupajuću sezonu štampala nove promotivne materijale Višegrada na više stranih jezika“, potvrđeno je u opštinskoj Turističkoj organizaciji.

SRNA