Višegrad prvi u Srpskoj dobio ulicu Spomenka Gostića

13.12.2016.

Višegrad je prvi grad u Republici Srpskoj koji je jednu ulicu nazvao po Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

Skupština opštine Višegrad donijela je odluku da ulica u naselju Garča dobije ime po mladom heroju, petnaestogodišnjaku koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota, već je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske i poginuo od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

„Mi smo to obećali na Vidovdan ove godine i obećanje ispunjavamo“, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, nakon sjednice koja je završena kasno sinoć.

On je zahvalio odbornicima Skupštine opštine Višegrad koji su ovu ideju sproveli u djelo.

U Odluci o imenima ulica i trgova u gradskom naselju Višegrad imenovane su i ulice Deveti januar, Dobrovoljnih davalaca krvi i Mihajla Pupina.

Vršilac dužnosti Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandar Đukanović rekao je da će ovo odjeljenje u roku od tri mjeseca obezbijediti table sa imenima ulica i brojevima.

Na sjednici Skupštine opštine Višegrad donesena je i Odluka o prihvatanju prenosa objekta gradske kuće u kompleksu Andrićgrad u posjed i vlasništvo opštine Višegrad.

„Objekat je prenesen u vlasništvo opštine, prema knjigovodstvenoj vrijednosti bez posebnog plaćanja naknade, kako je definisano ugovorom o finansiranju izgradnje projekta Andrićgrad“, dodao je Đukanović.

SRNA