Usvojene odluke o raspodjeli sredstava od naknada

29.01.2020.

Skupština opštine Višegrad usvojila je danas odluke o korištenju prihoda po osnovu vodnih i šumskih naknada za ovu godinu u iznosu od 644.500 KM.

Od naknada za korištenje šuma i šumskih naknada zemljišta planirano je 265.000 KM.

Za sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva planirano je 110.000 KM, za asfaltiranje 145.000 KM i za uređenje prostorija mjesnih zajednica 10.000 KM.

Ukupno 109.500 KM od programa korištenja prihoda po osnovu naknada za korištenje šuma i šumskog zemljišta oprihodovanih, a neutrošenih u prethodnim godinama biće korišteno za asfaltiranje puteva i učešće u sufinansiranju projekta asfaltiranja puteva i za projektnu dokumentaciju.

Od korištenja sredstava ostvarenih po osnovu vodnih naknada planirano je 379.500 KM.

Novac će biti utrošen za izgradnju kanalizacione mreže, sanaciju kanalizacione i oborinske mreže, za izgradnju oborinske kanalizacije u različitim naseljima, za uređenje zaštitnih ograda na mostovima, uređenje obala rijeke Rzav, izgradnju seoskih bunara i projektnu dokumentaciju.

Od neutrošenih sredstava po osnovu vodnih naknada od 193.000 KM planirana je sanacija i asfaltiranje trotoara u glavnoj ulici, izgradnja pomoćnog stadiona i izgradnja kanalizacione mreže.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandar Đukanović rekao je da su značajni programi vodnih i šumskih naknada iz kojih se finansiraju različite investicije.

„Nakon usvajanja projekata slijedi izrada plana javnih nabavki, pokretanje postupaka i očekujemo da ćemo što prije doći do izvođača i početi sa dijelom investicija“, naveo je Đukanović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je planiran veliki broj projekata, nakon čega slijedi dobijanje saglasnosti od nadležnog ministarstva.

„Projekti se odnose na uređenje saobraćajnica, među kojima je glavna ulica i četiri sporedne. Predviđen je veliki broj projekata izgradnje kanalizacionih i vodovodnih mreža i svi dijelovi grada su ravnomjerno zastupljeni“, naveo je Đurević.

Odbornici su usvojili i odluku o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u opštini Višegrad.

SRNA