Usvojene odluke o programu korištenja vodnih i šumskih naknada

24.01.2019.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas odluku o programu korišćenja prihoda ostvarenih na osnovu vodnih naknada za ovu godinu za šta je u budžetu opštine planirano 375.500 KM.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Aleksandar Đukanović rekao je da se ovim programom finansiraju projekti kao što su nastavak uređenja Osojničkog potoka za koji je izdvojeno oko 38.000 KM, uređenje kišne kanalizacije u naselju Gornje Šeganje, te izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Garča.

On je dodao da se dio sredstava izdvaja za sanaciju mostova, za izgradnju kanalizacije u naselju Vučine, kao i drugi projekti u sektoru voda.

Odbornici su usvojili i program korištenja sredstava planiranih na osnovu naknada za korišćenje šuma i šumskog zemljišta za ovu godinu, za šta je u budžetu planirano oko 265.000 KM.

Đukanović je naveo da sredstva po ovom osnovu planiraju za ulaganje u sanaciju lokalnih nekategorisanih puteva, njihovo asfaltiranje, nabavku i ugradnju zaštitnih ograda, odnosno bankina.

„Usvojena je odluka o visini poreske stope od 0,11 odsto i 0,09 odsto za objekte u kojima se obavlja proizvodna djelatnost“, dodao je Đukanović.

On je napomenuo da je usvojena i odluka o visini vrijednosti nepokretnosti na dan 31. decembar 2018. godine i koja predstavlja osnov za Poresku upravu za izradu oporezivanja, a koji je uglavnom zadržan na prošlogodišnjem nivou uz neznatne korekcije.

„Usvojen je plan korišćenja javnih površina, usvojena je i dopuna Odluke o komunalnim i administrativnim taksama, kao i dopuna Odluke o uređenju prostora građevinskog zemljišta. Nastavlja se postupak za donošenje jednog od najvažnijih strateških dokumenata prostornog plana opštine Višegrad, revizije određenih regulacionih i sprovedbenih dokumenata prostornog uređenja“, naveo je Đukanović.

Šef kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je na današnjem zasjedanju unaprijeđen rad Direkcije za razvoj, koja će uskoro zaživjeti u punoj namjeni radi čega je i osnovana.

„Direkciji je doznačeno korištenje kancelarija i poslovnog prostora kao što je slučaj i sa drugim udruženjima i organizacijama u Višegradu“, dodao je Andrić.

On je naglasio da se radi na uređenju Osojničkog potoka, uređenju kanalizacije u naselju Gornje Šeganje, prikupljanje vode kod Gradskog stadiona, šahtovi u Vidovdanskoj i Ulici Jovana Dučića, u naseljima Garča i Glogova, sanacija mosta u Ristićima, Batkovcima i Veletovu.

Andrić je istakao da su odbornici upoznati o sprovedenim izborima u savjetu mjesnih zajednica, gdje očekuju da će mjesne zajednice dati veliki doprinos u poboljšanju uslova i načina života u Višegradu.

SRNA