Uručena rješenja za dodjelu stanova socijalno ugroženim i raseljenim licima

27.12.2021.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević uručio je danas 40 rješenja budućim korisnicima stanova u novoizgrađenoj zgradi u Kalatama, koja je namijenjena za socijalno ugrožena i raseljena lica.

Đurević je rekao je da je zgrada izgrađena u okviru projekta socijalnog stanovanja i da će u narednom periodu zajedno sa Sekretarijatom za raseljena lica biti potpisani i ugovori o stanovanju.

„Svi oni koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta dali su sve od sebe da stanovi posjeduju sve neophodne uslove za normalan život“,naveo je Đurević.

On kaže da ga posebno raduje činjenica da će na ovaj način biti zbrinuta lica iz kolektivnog centra u Nezucima.

Aleksandar Đukanović iz opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove kaže da se zgrada sastoji od stanova površine od 30 do 57 metara kvadratnih koji su u potpunosti opremljeni.

„Korisnici su danas dobili rješenja protiv kojih imaju pravo da izjave žalbu, a nakon pravosnažnosti rješenja, biće potpisani ugovori sa dodjelom o korištenju stambenih jedinica i dodijeljeni ključevi, te izvršeno useljenje u saradnji sa učesnicima projekta“, naveo je Đukanović.

On je pojasnio da će korisnici plaćati za stan zakupninu koju je utvrdila Skupština opštine Višegrad od jedne konvertibilne marke po kvadratu, s tim da će opština naknadno raspisati konkurs za subvencionisanje te zakupnine za korisnike koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o socijalnom stanovanju.

Đukanović je podsjetio da je opština Višegrad za ovaj projekat obezbijedila zemljište, projektnu dokumentaciju, neophodne dozvole i priključke na infrastrukturu.

Mirko Ivezić, korisnik koji je danas potpisao rješenje o dodjeli stana u zgradi u Kalatama zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji projekta za socijalno stanovanje.

„Mnogo mi znači što sam došao do rješenja stambenog pitanja jer sam od 2004. godine živio kao podstanar“, dodao je Ivezić.

Jedan od potpisnika rješenja Borisav Gigović kaže da je u Višegrad došao 1992. godine iz Goražda i da je nakon 30 godina dočekao da dobije svoj stambeni prostor.

Donatorska sredstva za izgradnju stambenog objekta u Kalatama obezbijedio je Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Fondom za povratak i opštinom Višegrad.

SRNA