Učesnici Ljetne škole upoznati o plodnoj saradnji Srbije i Češke

05.07.2019.

O plodnoj saradnji Srbije i Češke u prošlosti i ulozi Ćirila i Metodija koji su pismom objedinili slovenske narode danas je bilo riječi na predavanju održanom u okviru Ljetne škole „Akademija Andrić“ u Andrićgradu.

Vanredni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji Verica Koprivica govorila je o prevodu djela književnika Ive Andrića na češki jezik, o problemima prevođenja narodnih umotvorina sa češkog na srpski, funkcionalnom raslojavanju i razgovornim elementima.

„Ove godine se navršava 100 godina od prevoda Andrića na češki jezik, njegovih pesama u prozi `Eks ponto`. Jozef Pelišek je to preveo 1919. godine, godinu dana nakon objavljivanja“, istakla je Koprivica.

Koprivica je podsjetila da je u prošlosti Srbija sa Češkom imala veoma plodnu saradnju.

„Književni i istorijski odnosi datiraju iz panonskih dana, od braće Ćirila i Metodija koji su došli iz ovih krajeva i objedinili sve narode tim pismom i jezikom, kao prvi prevodioci. Vuk Karadžić je prilično sarađivao sa češkim lingvistima. Tomaš Masarik je između dva svetska rata bio veliki prijatelj srpskog naroda, a i srpski narod je bio njegov prijatelj, putovao je koristeći srpski pasoš“, rekla je Koprivica.

Profesor na katedri za slavistiku na beogradskom Univerzitetu Irina Antanasijević ocijenila je da je Ljetna škola pun pogodak jer spaja studente sa različitih univerziteta.

Student Filološkog fakulteta u Beogradu Milena Davidović rekla su na predavanju upoznati o značajnim savremenim češkim piscima, ali i klasičnim.

„Bilo je zanimljivo, posebno za nas sa srbistike koji se tokom studija nismo mnogo susretali sa češkom kulturom, jezikom i književnošću“, rekla je Davidovićeva.

Student anglistike u Nišu Stojan Šaškić rekao je da mu je zadovoljstvo učestvovati na ovom predavanju, nakon kojeg će njegovo znanje češke i ruske književnosti biti obogaćeno.

Ljetna škola „Akademija Andrić“ počela je u utorak, 2. jula, traje do nedjelje, 7. jula, a okupila je 20 studenata sa univerziteta iz Republike Srpske i Srbije.

SRNA