Učenici volontiranjem u ustanovama obilježili „Socijalni dan“

20.10.2023.

Lokalni tim Asocijacije mladih BiH čiji su članovi učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada, volontirali su danas u lokalnim ustanovama, preduzećima i radnjama u okviru obilježavanja „Socijalnog dana“.

Koordinator Lokalnog tima Višegrad Sara Knežević rekla je da je „Socijalni dan“ onaj dan kada učenici školske klupe mijenjaju radnim mjestom, te naglasila da su učenici volontirali u 13 ustanova i preduzeća.

„Cilj jeste da učenici osjete radnu atmosferu, da steknu jedan vid prakse na poslovima i da im ovaj dan olakša odabir budućih zanimanja“, istakla je Kneževićeva.

Član Lokalnog tima Marija Sarić rekla je da joj je zadovoljstvo što je danas u Opštinskoj upravi gdje ima priliku da nauči kako funkcioniše rad službi u ovoj ustanovi.

„Obišli smo odjeljenja i stekli nove radne vještine, učeći od zaposlenih koji su nam pokazali kako se pišu dopisi i prave predmeti, te kako funkcioniše njihovo slanje putem pisarnice i drugih službi“, istakla je Sarićeva.

Ona je zahvalila na sticanju novog iskustva koje će za nju i njene kolege biti značajno, te pohvalila lokalnu zajednicu koja pruža podršku mladima.

Član Lokalnog tima Marija Gračanin rekla je da svoje iskustvo danas stiče u butiku, gdje iskoristila vrijeme da nauči nešto novo.

„Ovo nam pomaže da naučimo radne vještine, da se upoznamo sa radnim obavezama i da steknemo praksu koja nam je neophodna“, istakla je Gračanin.

„Socijalni dan“ je počeo da se obilježava 1963. godine u Švedskoj, dok je u Srbiji pokrenut 2010. godine, a zatim Asocijacija srednjoškolaca u BiH je pokrenula 2016. godine.

SRNA