Učenici uredili Jevrejsko i Katoličko groblje

08.10.2020.

Učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu, uz podršku profesora, očistili su grobna mjesta Andrićevih srodnika i likova iz djela na Jevrejskom i Katoličkom groblju, povodom Dana škole koji će biti obilježen sutra.
Direktor škole Divna Vasić rekla je da su učenici posjetili grobna mjesta Andrićevih srodnika i grobno mjesto Lotike Loti Celermajer, junakinje romana „Na Drini ćuprija“.

Vasićeva je istakla da se u ovoj godini navršava 75 godina od objavljivanja Andrićevih prvih romana, podsjećajići da su mu književnu veličinu i priznatost u svijetu donijeli prozni opusi „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Gopođica“.

„Mi, Višegrađani smo dužni da ne dozvolimo da nemar, neznanje i vrijeme unište obilježja Andrićevih srodnika, kao i grob njegove najpoznatije književne junakinje“, naglasila je Vasićeva, koja se kao istraživač bavi očuvanjem jevrejskog nasljeđa.

Najpoznatija višegradska Jevrejka, zahvaljujući romanu „Na Drini ćuprija“, je Loti Celermajer Lotika koja je proživjela u Višegradu 58 godina.

Ona je u Višegrad došla za boljim životom i vodila čuveni hotel „Lotika“. U glavnoj ulici postoje i jevrejske kuće i zgrade iz perioda kada su Jevreji živjeli u ovom gradu.

SRNA